Gabriel Ananda Interjú – Bónusz Electronic Music Festival 2013

Alig két hét múlva itt az egyik legjobban várt esemény, a BÓNUSZ Electronic Music Festival. Mostantól hasábjainkon minden nap találkozhattok a fesztivált érintő kérdésekkel, fellépőkkel, interjúkkal, vagy éppen ajánlókkal. Elsőként Gabriel Ananda-t szemeltük ki. A német művésznek ez lesz az első igazi hazai megmérettetése, a hozzá fűzött reményeink pedig nem csekélyek. Jó olvasgatást.

Nem éppen elektronikus zenei művészként képzelted el karrieredet.

Mikor állapodtál meg mégis “ezen az oldalon”?  

Vidéken nőttem fel, és korábban sosem úgy képzeltem el magam, hogy egyszer egy “normális” munkahelyen fogok dolgozni. Mikor 15 éves voltam kerékpár versenyző szerettem volna lenni, és természetesen megnyerni a Tour De France-t, így minden nap a bicajomon tekertem, suli előtt és után. De sötét volt a tél és folyamatosan esett….

Aztán ott volt a zene. A zene, amit mindig különösen élveztem. Először a punk bandákat fedeztem fel magamnak, és gitár leckéket vettem egészen addig, amíg minden ujjam egyenként nem vérzett : ) Viszont bandát alapítani és menedzselni nagyon komplikáltnak tűnt, így felfedeztem a techno-t. Volt egy szuper open air buli 1995-ben, amikor Svan Vaeth egy zseniális szettet játszott, és én akkor és ott eldöntöttem: ez életem egyik legnagyobb élménye, ezt akarom csinálni! Aztán megcsináltam. Minden nap 2 vagy 3 számot kreáltam a lehető legrosszabb technikai feltételek mellett, mivel nem volt pénzem jobbra, és fogalmam sem volt, merre induljak el. 8 év telt el, mire sikereket értem el egy slágerrel, és elkezdhettem végre játszani szerte a világban.

Ki gyakorolta a legnagyobb hatást rád? 

Talán Yogananda, aki egy indiai yogi, és akitől a nevem származik. Igazából az édesanyámtól kaptam ezt a nevet, de kiváncsi voltam honnan ered, és elolvastam könyveit. Őszintén szólva, gyermekként gyakran éltem kissé depresszív, visszahúzódó életet, legalábbis én így éreztem. Yogananda és az édesanyám megtanított arra, hogy hogyan fejlesszem önmagam, a belső értékeimet, és hogyan kerüljek teljes harmóniába magammal és az engem körülvevő világgal. Ez a tanítás rengeteg energiát adott számomra, és segít a mai napig, ha rosszul vagy elveszettnek érzem magam. És ezt senki sem veheti el tőlem.

Min dolgozol mostanság? Melyik kooperáció volt a kedvenced szakmai karriered során, és miért? 

Leginkább egymagam dolgozom, bár néha Alice Rose-zal, a kiváló énekessel / producerrel is kooperálunk (a techno projektjét Tiger Rose-nak hívják). Csináltunk pár pop dalt együtt, és pár techno-t is. Az utóbbi években a legjobb barátom Dominik Eulberg lett, akivel szintén öröm a közös munka.

A Doppelwhipper című számod sokunk kedvence. Mi a készítésének története, megosztanád velünk?

Ez a szám egy live fellépésem egyik darabjából eredetheztető, amit felvettünk. A szám kezdete tulajdonképpen a zene vége volt előtte : ) Kicsit megszerkesztettem itt-ott, és ennyi. Igazából “B” oldalra készült a zene, nem gondoltam volna soha, hogy sláger lesz belőle!

Először fogsz fellépni Budapesten a közeljövőben.

Mit fogsz játszani a Bónusz Fesztiválon Budapesten, tudod már?

Ha meg kellene fogalmaznom előre, a következő jelzőket használnám: groove-os, édes, pattogós, érdekes, meleg és békét sugárzó : ) Szeretném mély élményekhez juttatni majd a magyar közönséget, és egyfajta harmóniát kialakítani velük. Általában 50 %-ban saját zenékkel készülök, a maradék 50 % pedig régi és új zenékből áll majd, amiket kedvelek.

Szerinted ki a legnagyobb tehetség 2013-ban?

Nehéz megmondani. Körülbelül minden új zene amit játszok, más-más producertől van… Szinte nincs is olyan, akitől kettőt vettem volna. Kölsch mostanság csinált pár igazán minőségi dolgot, ahogy Rob Hes is. Illetve klassz demo-im vannak Arjuna Schiks-től ésMark Mywords-től is… illetve Trinidad-ból is, bárki is legyen az… 🙂

Köszönjük az interjút, Gabriel a BÓNUSZ Electronic Music Festivalon élőben látható, és hallható: ITT.