Foci, komolyzene és egyéb szenvedélyek: Karmatronic

A Karmatronic készíthette idén a foci EB hivatalos UEFA megnyitójának zenéjét. Igazi sikersztori, és egy picit a miénk, magyaroké is, amire büszkék lehetünk. A megtisztelő feladat kapcsán készült interjúból Achillesről nemcsak az derült ki, hogy olasz származásához méltóan imádja a focit, hanem egyéb érdekességeket is elárult magáról. A kicsit szokatlan szóhasználat ellenére ráadásul ragyogóan beszél magyarul…

Régóta köztudott, hogy több amerikai popsztárnak remixelsz rendszeresen. Hogy kaptad az első ilyen felkérést és kitől?

Az első felkérés életem egyik legboldogabb pillanata volt! 6 évvel ezelőtt történt, éppen kint voltam a gardai tónál, és a New York-i menedzserem hívot fel, hogy mit szólnék hozzá, ha Beyoncénak és Amerie-nek remixelnénk…Erre én: „hogy? mi? hát persze!”… A végén mind a két remixet elfogadták és ki adták.

31228_388628877702_2928676_n

Kivel a leggördülékenyebb a munka a sztárok közül, akiknek eddig remixeltél?

Igazából ezeknek a munkáknak a sorsát már nem a sztárok döntik el. A zeneket legtöbbször a menedzsment bírálja el, de ha a kérdésed arra vonatkozott, ki a legközvetlenebb jó fej, akkor erre a válaszom természetesen J-Lo.

A nyár nagy szenzációja volt, hogy a hivatalos UEFA megnyitó zenéjét is te írtad. Hogyan keveredtél bele ebbe a „sportos” közegbe?

A sport mindig is közel állt hozzám, ezen belül a foci főleg. Hetente kétszer járok a barátaimmal focizni, illetve a Dj-válogatottnak is az egyik oszlopos tagja vagyok. A csapattal jótekonysági meccseken veszünk részt.

György Ádám zongoraművésszel közösen készítettétek a dalt. Vele milyen régi a kapcsolatod?

Ádámmal már több mint 10 éve ismerjük egymást, jó barátok vagyunk, még ha két különböző zenei világból jövünk is, az összhang közöttünk mindig tökéletes. Így elég könnyű volt együtt dolgoznunk. Az egészet egy jó bulinak éltük át.

Dolgoztál már vele ez előtt is?

Nem, soha, de kisseb tanácsokat szoktunk egymásnak adni, illetve egymás véleményét is kikérdezzük mindig.

Mi volt a legnagyobb kihívás ebben a megbízásban?

Ez egy elég nehéz munka volt, hiszen lengyel-ukrán rendezés alatt került rá sor, mi meg  egyik nációhoz sem tartozunk, emiatt nagyon ügyeltünk rá, hogy zeneileg a két ország kultúrája legyen felismerhető benne, illetve egyszerre dinamikus, modern és még táncolható is legyen a majdnem 1000 táncosnak. Az egész munka egy nagy kihívás volt. (nevet)

30796_387896467702_7765112_n

Mennyire áll hozzád közel a komolyzene? Melyik a kedvenc korszakod benne?

Nagyon is szeretem, és sokat hallgatom. Az egyik nagy kedvencem Wolfgang Amadeus Mozart, hiszen a zsenialitása, tehetsége páratlan volt a komolyzene világában. Hatalmasakat tudott bulizni, de sohasem alázkodott meg a nagy hatalmaknak.

Varsóban élőben adtátok elő a nyitódalt. Kissé bagatellnek tűnik talán, de kíváncsi vagyok, mi játszódott le akkor a fejedben, amikor kiálltál ország-világ elé annak tudatában, hogy milliók látják most, amit csinálsz?

Itt jön a legfontosabb dolog, ami minden profi munkához szükséges. A rutin és a tapasztalat nélkül nem tudtam volna végigcsinálni, de nagyon sokat segített a sok próba is, hiszen 10 napig gyakoroltunk a varsói stadionban, így élesben a fellépés már sétagalopp volt. (mosolyog)

Kinek szurkoltál?

Olasz származásom miatt olaszoknak drukkoltam. Igaz, másodikok lettünk, de az is nagyon jó eredmény. Az egész EB nagyon izgalmas volt amúgy.

Bizonyára sokan felkapták a fejüket (ahogyan én is) a Karmatronic névre a hír hallatán, amikor kiderült, hogy te készítheten a nyitány zenéjét. Érzel valami változást a média vagy a környezeted hozzáállásában ezek után?

Nemzetközileg igen, hiszen a világ legnagyobb fesztiváljaira azóta még többet hívnak. Az EB-s fellépés még jobban megerősitette a Karmatronic nevet. Magyarországon meg – akik ebben a világban mozognak  – már ismernek, hiszen a Roxy után jelenleg a Class Fm-nél vezetek egy saját kis külön zenei műsort, a Class Dj-t.

Hogyan tovább?

Ugyanúgy, ahogy szokott lenni: sokat dolgozom, és egy új albumot is csinálok, ami remélhetőleg még az ősszel megjelenik.