“Én az old schoolból jövök” – Interjú Carl Cox-szal a burn Residency-n

2014-ben újból útjára indult a burn energiaital által létrehozott burn Residency tehetségkutató program, amelynek keretében a kor feltörekvő DJ-i ismét egy óriási lehetőséggel állnak szemben. A versenyen induló lemezlovasok pedig a sikeres bejutással olyan ikonoktól tanulhatnak, mint a nemrég lovaggá ütött, legendás Pete Tong, vagy éppen a techno egyik apostolaként számon tartott Carl Cox. Ennek apropóján volt lehetőség arra, hogy utóbbit egy kötetlenebbé vált telefonos interjú keretében faggathattuk Ibizáról, a burn Residency-ről, munkájáról, valamint ízlésről és napjaink elektronikus zenéjéről.

Mindenekelőtt köszönöm a lehetőséget, remélem, nem volt túl hosszú utad Miami-ból.

Örülök, hogy beszélünk, kicsit fáradt vagyok, de szerencsére minden rendben van.

Akkor rögtön itt az első kérdésem: ahogy eddig is, idén is Ibiza lesz a burn Residency főhadiszállása. Mit gondolsz, Ibiza továbbra is zászlóshajó tudott maradni a világ elektronikus zenei közegében?

Úgy gondolom, hogy igen, hiszen az emberek évről évre visszatérnek a szigetre, ami lévén, hogy egy kis sziget, könnyen bejárható és a világ legjobb klubjaiba lehet belebotlani. És nem csak a klubok miatt térnek vissza, hanem a napkelte és a napnyugta miatt, illetve egy csomó más dolog miatt, ami egyedivé teszi Ibizát. Mindemellett a DJ-k is szeretnek oda visszajárni, hétről hétre a legnagyobb nevek vonulnak fel ott, rengeteg új dolgot bemutatva, ami a világon egyedülállóvá teszi ezt az összképet.

Mi az, amit a burn Residency nyújthat a feltörekvő DJ-k számára?

Elég régóta vagyok már a pályán és rengeteg dolgon vagyok túl sokadmagammal, így pontosan tudjuk, mit jelent lehetőséget kapni ahhoz, hogy megmutassuk azt, amit tudunk. Manapság persze már meg lehet tenni, hogy veszel egy laptopot, néhány jó hangfalat és felépítesz egy kisebb stúdiót a saját házadban és megcsinálhatod a saját zenéidet a hálószobádban, pár éve viszont még nagy stúdiókba kellett járni ahhoz, hogy zenét írhassunk. Szóval sokkal könnyebb lett DJ-vé válni, sokkal könnyebbé vált a zenekészítés, de ahhoz, hogy megmutathasd azt, ami vagy, szükség van arra, hogy ilyen lehetőségek szülessenek, ahol bemutatkozhatsz és tanulhatsz. Hatalmas élmény lesz, ebben biztos vagyok.

Mik azok a dolgok, amik szerinted egy fiatal tehetséget igazi DJ-vé tehetnek manapság?

Azt hiszem, hogy mindenekelőtt az alázat az iránt, amit csinálsz. Nem attól leszel ugyanis DJ, hogy kiállsz ordibálni, hogy DJ vagyok, fantasztikus vagy és mindenkinek ott kéne lennie a bulijaimon, hanem attól, hogy hogyan adod elő azt a zenét, amit szeretsz, hogyan kommunikálod mindezt a közönség felé és ezzel mennyire tudod felépíteni bennük az irántad érzett bizalmat. Ahhoz ugyanis hosszú idő kell, hogy hitelesítsd azt, amit csinálsz, a burn Residency-vel pedig ezt szeretnénk megerősíteni, de elsősorban ehhez az kell, hogy hiteles előadó legyen, dolgozzon ezért és szeresse azt, amit csinál.

Valószínűleg senki nem kompetensebb nálad ennek a kérdésnek a megválaszolására: mi a véleményed a mostani elektronikus zenéről? Mik a legjelentősebb tendenciák a techno műfaján belül és melyeket preferálod leginkább?

Tudod, én az “old school”-ból jövök, így én például azt látom, hogy egyre inkább a hangzás az, amire a DJ-k törekednek és az emberek vágynak, így az előadó egy kissé háttérbe szorult. De ez az új generáció, ezek az új tendenciák és ez működik is, hiszen az emberek imádják. Jelen pillanatban így nincs problémám a zene alakulásával, főleg, hogy rengeteg és egyre több műfaj él és virágzik az elektronikus zenében. Ott a drum & bass, ott a dubstep, a tripstep, egy csomó másik “step”, ott van a house, a crunk house, a deep house, aztán a techno, tech-house, tech-funk, amik folyamatosan alakulnak. Ameddig pedig ezek képesek megújulni vagy átalakulni és ez a közönség számára is jó hatással van, addig szerintem ez jó a szcénának.

Az Intec Digitalnál most jelent meg az 50. kiadvány, ami a saját számod Joseph Capriati remixében. Mik a tervek a jövőre és hogyan értékeled a kiadód elmúlt éveit?

Nagyon büszke vagyok a megjelenésekre, amik az Intecnél megjelentek, és a sikerekre, amiket elértek. A jövőben pedig folyamatosan fogunk új zenéket megjelentetni régi és új előadóktól egyaránt.

burn_www.kepfeltoltes.hu_

Mit gondolsz, egy DJ-nek inkább kiszolgálnia, vagy alakítania kell a közönség ízlését?

Ez egy remek kérdés, és szerintem ez egy adok-kapok dolog. Én techno DJ vagyok, így az emberek tudják, hogy tőlem ezt fogják kapni, aminek során lejátszom nekik azokat a zenéket, amiket ismernek és szeretnek, de ezeken keresztül be tudok nekik mutatni egy csomó másik, addig nem hallottak korábban. Ismerned kell a közönséget, mert én nem hiszem, hogy ez az egész arról szólna, hogy egyik nagy zenei durranást a másik után felpakolod. Persze játszom ilyeneket is, de szeretem frissen tartani a dolgokat és olyanokat is játszani, amiket kevésbé ismernek. Ha például bemennék a Space-be és mély underground zenéket pörgetnék a nagyteremben, az emberek úgy jönnének ki onnan, hogy “mi volt ez, “hol él ez?” Ezzel együtt kicsit sem szeretnék az a kommersz DJ sem lenni, aki lejátszotta az összes nagy slágert, de nem adott semmi újat a közönségének.

Carl, nagyon köszönöm a beszélgetést.

Örülök, hogy beszéltünk.

Ágoston Dániel