Drumcomplex Interjú

Egyre kevesebben vannak a techno szcéna rajongói közül, akik ne ismernék a német techno egyik vitathatatlan nagykövetét, Drumcomplex-et, akinek számait olyan legendák pörgetik, mi például Carl Cox. Vele beszélgettünk most annak kapcsán, hogy szeptember 7-én először fog fellépni Budapesten, a Corvintetőre szervezett MUTE-on, illetve, hogy miként kezdődött DJ karrierje, s, hogy hol tart most.

Mesélnél nekünk egy kicsit a kezdetekről? Mikor kezdtél el DJ-zni, illetve, hogy egyáltalán mikor ismerkedtél meg a techno műfajával?

Nagyjából ’92-’93 környékén fertőződtem meg a műfajjal. A ’80-as években még a rock és a metál felé húztam, viszont amikor ’92/’93 környékén meglátogattam egy diszkót, de amint meghallottam azt a bizonyos Pullover számot Speedy J-től, teljesen megváltoztatta a zenei irányvonalamat. Az valami egészen új és független volt, így nekiálltam ilyesmi lemezeket vásárolni, 1993 végére pedig már el is kezdtem pörgetni őket az első klubfellépéseimen.

Mit szoktál csinálni a fellépéseid előtt?

Miután összeraktuk a felszerelésem, igyekszem figyelni az előttem játszó DJ-re, és átérezni a klub, illetve a közönség hangulatát. De egyébként nincs semmi különleges dolog, amit a fellépéseim előtt tenni szoktam.

246643_10151227584441060_1258528986_nSzoktad érezni a szetted előtt, hogy mire számíthatsz? Úgy értem, tudod, hogy mit várnak el tőled a helyi rajongók? Hogyan készülsz fel a koncertjeidre?

Igen, mindig egy kissé ideges vagyok, ha egy olyan helyen játszom, ahol előtte még sosem zenéltem. Hosszú-hosszú órákat szoktam tölteni azzal minden héten, hogy új zenéket találjak a szettjeimhez. Mindemellett igyekszem odafigyelni arra, hogy a helyi DJ-k milyen zenéket játszanak. Igyekszem tehát megtalálni a helyes utat amellett, hogy szeretném megmutatni a rajongóknak az igazi Drumcomplex hangzást is. Szerintem ezeket a dolgokat kell kombinálni, és megtalálni velük a helyes utat.

Mit szeretsz inkább csinálni: a DJ-zést, vagy a produceri munkát?

Mindkettőt szeretem csinálni, de a fő cél, hogy DJ-ként léphessek fel. Egyszerűen imádok színpadon lenni és bulizni az emberekkel. Mostanában viszont egyre fontosabb számokat készíteni és kiadni, hisz alapvetően ezzel járhatod körbe a világot. Sima DJ-zéssel elég nehéz komoly sikereket elérni.

Hogy viszonyulsz a közreműködésekhez?

Az elmúlt években rengeteg közreműködésben vettem részt és veszek részt most is. Nagyon sokat dolgozom együtt mostanság Roel Salemink-kel és Sebastian Krenzlin-nel a berlini Tresor-ból. Nagyon jó buli tud lenni, ha az ember talál egy jó stúdiópartnert! Rengeteg dolgot lehet tanulni a különböző munkatársaktól.

A fellépéseid után általában lemész bulizni a közönséghez, vagy jobban szeretsz inkább visszamenni a hotelbe pihenni egy kicsit?

Ez általában attól függ, hogy milyen az időbeosztásom, de normál esetben, ha van időm, egyszerűen úgy érzem, muszáj lemennem beszélgetni és bulizni az emberekkel. Nem az a srác vagyok, aki a backstage-ben ténferegve pezsgőt szürcsölget.

Mit gondolsz, mi eddigi karriered csúcsa?

Rengeteg kiváló fellépésem volt és rengeteg benyomás ért a karrieremben, de hogy kiemeljek párat a fellépéseim közül, az a berlini Tresor-ban volt, a párizsi Rex Club-ban, illetve a németországi Nature One-on. És nagyon várom már, hogy felléphessek Budapesten, rengeteg jót hallottam a magyar közönségről és a klubról is!

Várható tőled mostanában új lemez, vagy válogatás?

Elég sok új projekttel vagyok elfoglalva jelenleg, de főleg a Roel Salemink barátommal közös dolgokkal. Keményen dolgozunk egy albumon, ami remélhetőleg 2014-ben meg is fog tudni jelenni. Az első számokkal már kész is vagyunk, és le is teszteltük őket a közönségen. A legközelebbi megjelenésem viszont a Krenzlin-nel közös 3 track-es lemezünk, ami a Driving Forces Records-nál fog megjelenni hamarosan. De Roel-lel készülünk egy válogatás, illetve néhány remix is készülőben van Marco Bailey-nek, Felix Da Housecat-nek és Oliver Lieb-nek.

Köszönjük az interjút, és találkozunk szeptember 7-én a MUTE-on.

Én köszönöm, és alig várom, hogy szétverhessem a házat a magyarországi barátaimmal és rajongóimmal!

Event: https://www.facebook.com/events/466714693420311/