Dr. Motte: “mi egy család vagyunk”

Augusztus 20-án kerül megrendezésre a Members Of Mayday, ahol is a Love Parade és a Mayday alapítóin felül fellép a hazai szcéna szíve-java, vagy említhetnénk a DJ Misjah, a Marusha és Westbam neveket. Dr. Motte Interjú következik.


Azt olvastam, hogy az első Love Parade ötlete az angol illegál elektronikus bulikban gyökerezik, ahova gyakran jártál a barátaiddal. Ez milyen zenei irányt, szórakozóhelyet, esetleg fellépőket jelentett?

Igen, így van. Nem emlékszem már pontosan, melyik klub volt az és hogy melyik DJ játszott akkor. 1988 és 1989-ben Anglia a következőképpen nézett ki: rengeteg underground buli nem hivatalos helyszíneken. Az akkori DJ-k és zeneimádók szerettek volna egy alternatívát az akkori kortárs pop és rock zenére. Így került elő az Acid, mint egyféle új zenei stílus, amit előtte senki sem hallott és ismert. Az illegál bulik a különféle nem hivatalos helyszíneken általában a rendőrség közbeavatkozása miatt véget értek, akik elkobozták a hangrendszert is. Ezek után a bulizó tömeg a helyszínek előtt összegyűlt, és volt, hogy valaki hozott egy zenegépet, aztán folytattuk tovább a bulit – az utcákon… A barátaim, akik sokat jártak az Egyesült Királyságba bulizni, elmesélték nekem ezeket, ami engem teljesen lenyűgözött: utcán táncoló emberek – talán szintén ez volt az Underground Resistance alapötlete, ha ha ha… Szóval, nagyon inspirált ez az egész, és azon gondolkodtam, hogyan is hozhatnám el Berlinbe ezt az érzést és korszellemet. Az eredmény pedig: 1989 július 1-jén bejelentettem egy zenés felvonulást a Kurfürstendamm-on Berlinben, aminek témája “Friede, Freude, Eierkuchen”, vagyis “Peace, Love and Pancakes”, aminek persze van egy mélyebb jelentése is. A poszterekre ezt írtuk: „Love Parade – The Worldwide Party People Day – This Year And Forever” (magyarul: Love Parade – A Bulizók Világnapja – Idén és mindenkor”

Amikor először hívtad életre 1989-ben a Love Parade rendezvényt, milyen mértékű sikerre számítottál? Gondolok itt arra, hogy milyen jövőt jósoltál a rendezvényednek?

Nem volt tervünk a jövőre nézve, de a szlogenünk – „idén és mindenkor” – hajtott minket, úgyhogy egyszerűen csak megcsináltuk. Nem gondolkoztunk azon, hogy nagyok legyünk. Az én vízióm az volt, hogy összehozzam a világ összes emberét, hogy együtt békésen táncolhassunk az utcákon, a mi új elektronikus zenei kultúránk fedele alatt. Béke, szeretet, egység és tisztelet. Tudtuk, hogy elég annyit tennünk, hogy évről évre ismételjük és újra megrendezzük a felvonulást. Ezáltal inspirálhatunk egyre több és több embert arra, hogy hasonlóan tegyenek, és talán majd egy nap mindenki felismeri, hogy mi egy család vagyunk – a Földön élő emberek családja – és a végén ez talán majd békét hoz a Földre. 1999-ben 1,5 millió ember táncolt Berlinben a Love Parade-en.

KPijTNUC25UZlN4h

Szerinted a Love Parade milyen hatással volt a modern elektronikus zenei fesztiválokra?

Én inkább azt mondanám, hogy a Love Parade nem több, mint az elektronikus zenei fesztiválok anyja világszerte. Ez volt a legnagyobb és leghangosabb platform, ami megmutatta az elektronikus dance zenét egy szélesebb hallgatóközönségnek, és rengeteg embert fertőzött meg tánccal,  zenehallgatással, vagy azzal, hogy DJ/producer legyen. 1989-ben csupán csak 150-en voltunk, ma pedig már megszámlálhatatlanul sokan. Nem lenyűgöző?

A magyar elektronikus zenei életnek is mondhatni egy kultikus figurája vagy, elég csak a Mayday bulikra gondolni. Mi a véleményed a magyar bulikultúráról?

Emlékszem, 2005-ben voltam a Budapest Parádén, csak hogy egyet említsek a sok bulik közül, amik Magyarországon voltak. Akkor nagyon jól éreztem magam, a kamionok pedig csodásak voltak! Jó volt akkor egy kicsit belelátni a magyar bulikultúrába. Örülök, hogy ismét találkozhatok veletek srácok az augusztus 20-ai tűzijátékkor!

Milyen érzés ismét a Members Of Mayday csapattal együtt fellépni Budapesten?

Érzelemmel teli. Sok-sok emlékkép jelenik meg előttem, hiszen mi együtt annyi mindenen mentünk keresztül, szétszéledtünk, majd újra és újra megtaláltuk és megtaláljuk egymást. Közös a történelmünk, mivel mi vagyunk az elektronikus dance zene alkotói, és ez azért elég erős kötelék közöttünk.

Gondolkodtál már azon, hogy egy újabb rendezvényt indítasz útjára? Tudjuk, hogy a Love Parade részedről véget ért, de esetleg valami más?

Természetesen igen. Egyrészről ahhoz, hogy jól csinálj meg egy rendezvényt, nagyon sokat kell dolgoznod és lobbiznod, persze jó értelemben, ami rengeteg időt igényel. Másrészről úgy gondolom, a korszellem túl sokat változott. Mindennek megvan a maga ideje, és talán a parádék ideje már lejárt. Nem hiszem, hogy ez ugyanolyan egyedülálló és különleges tudna lenni, – állandó libabőrrel órákon át – mint régen. Ma már sok más remek új fesztivál és esemény van a világon. Ha van egy nagyon jó indok arra, hogy megcsináljon valaki egy hasonló dolgot, és meg is tudja csinálni, akkor szeretném tudni, hogy miért szükséges az – leszámítva persze a nosztalgikus érzéseket és hasonló dolgokat.

KQ83cAYPKMXK9fZL

A fiatal lemezlovasok közül kit tartasz igazán tehetségesnek, ki az, akit te is szívesen meghallgatsz?

Sok jó új DJ és live act van manapság. De azok a művészek, akiket kedvelek, leginkább underground és igazi techno arcok, nem szeretem a mainstream techno és EDM vonalat… Számomra ez a 90-es évek „smurf techno”-ja. Sajnos nincs sok időm arra, hogy szetteket hallgassak más művészektől, mivel elég elfoglalt vagyok a saját dolgaimmal. De viszont rengetegszer hallgatok új produkciókat! Minden nap lecsekkolom a promo mail-emet. Srácok, ha valaki el szeretné küldeni a demo-ját nekem, akkor csak kattintsatok a PRAXXIZ Records kiadóm linkjére -> www.praxxiz.de/cntnt/demo

Hogy érzed, az általad írt zenei történelem jelenleg jó kezekben van? Megfelelőek a mostani techno rendezvények a kilencvenes évek hagyományainak?

A zene folyamatosan fejlődik és alakul. Az elektronikus zene mindig is a jelen, a ma zenéje volt, ami jövőbe tekint, vagy ahogy én szoktam mondani, „a holnap jövőzenéje”. Jó ismerni a gyökereid, de részesének kell lenned a jelennek is, és csak ezek után ítélni – légy mindig igazán önmagad, mindig! Soha ne hozz kompromisszumokat! Nézz mélyen magadba és találd meg, mit is akarsz igazán csinálni. Ennek nem szabadna a pénzről szólnia – mert ha igen, akkor elkerülhetetlenül mainstream leszel. (Mondtam már, hogy mit is gondolok a mainstream-ről?) A jó zene készítése arról szól, hogy mit akarsz és mit kell adnod.

Szerinted előnyére, vagy hátrányára vált a digitalitás az elektronikus zenei életnek? Ide értem a számítógépeket, okostelefonokat, laptopokat és minden ilyesmit.

Ez egy digitális forradalom. Mindenkinek lehet ma már kiadója, rengeteg embert lehet elérni a közösségi portálok segítségével, és így tovább. Azonban meg kell értened, hogyan is építs fel egy rajongóbázist, a marketinget. Fejezz be minden új track-et, amit már elkezdtél. Ez biztosan megtanít majd, és légy mindig hiteles. Ha tanácsra van szükséged zenekészítéshez, az internet tele van segítséggel. Végül, de nem utolsó sorban, üdv az aknamezőn…

Mi az, amit kitiltanál szíved szerint a bulikról? Jelenleg mi rontja a legjobban a partyhangulatot mondjuk egy DJ szemszögéből egy bulin?

Fontos számomra az, hogy valaki tapasztalt legyen live act és/vagy DJ-zés terén. Mindemellett fontos  a remek zenei ízlés is, és az, hogy valaki technikailag jártas legyen. Ha tökéletesen ismersz egy technológiát, akkor sokkal kreatívabb is tudsz lenni. Minden fontos egy bulin vagy egy zenei eseményen. Biztonság, technika, zenei stílus, vizuál, dekoráció, szervezés, és így tovább. Egy DJ szempontjából fontos az, hogy a szettje alatt otthon érezhesse magát. A menedzsmentem szavaival élve: „a DJ érezze magát úgy, mintha a legjobb barátaihoz érkezne haza, még akkor is, ha soha nem találkoztatok előtte”.

Mesélsz nekünk egy kicsit a Westbam-mel közösen készített ’Sunshine’ születéséről? Honnan jött az ötlet, vagy csak spontán született?

Megkérdeztem Max-et (Westbam), hogy mi lenne, hogyha csinálnánk egy himnuszt a Love Parade-hez, ő pedig beleegyezett. Elfoglaltuk a stúdiót, aztán ment minden remekül. Csupán csak egy hétre volt szükségünk ahhoz, h elkészítsük a tracket! Megtisztelő és áldott érzés, ha valakivel ennyire összeillesz. Nagyon hálás vagyok érte. Köszönöm Max.

Üzensz valamit a magyar rajongóidnak?

Csak azok a dolgok, amiket eddig már elmondtam: béke, szeretet, egység és tisztelet – ezek a mi elektronikus zenei kultúránk legfontosabb értékei. Mi mind tagjai vagyunk ugyanannak a családnak. Tiszteljük egymást, és adjunk a békének egy táncot! A világbéka veletek kezdődik, minden egyes nap, minden egyes pillanatban. Alig várom, hogy találkozzunk augusztus 20-án!

[divider]Members of Mayday w/ Dr. Motte & Westbam, Marusha and DJ Misjah[/divider]

11796377_892157330831566_5097942313306075002_n