Djebali: “A house az életem”

[dropcap size=small]A[/dropcap] Ricardo Villalobos vagy Luciano inspirációja mellett felcseperedő franciát képtelenség lenne háttérben tartani. Djebali szenvedélye a house-ért csillapíthatatlan, így a frissen „Debutáló” Track Terrace nyitóbuli legnagyobb meglepetését szolgáltatja majd szelektálásával. Csak beszélgettünk.


Melyik volt az első olyan elektronikus zene, amitől azt érezted, DJ akarsz lenni?

Ó, ez egy elég kemény kérdés… Ez nálam inkább egy DJ mix, mint inkább egy zene. Ez egy rádióműsorban volt, amit Dan Ghenacia csinált a Radio Nova-n a 2000-es évek elején. Emlékszem, egy vasárnapi este volt. Minden adást kazettára rögzítettem, aztán pedig mindig a lemezboltokba vitt az utam, hogy megtaláljam azokat a zenéket, amiket játszottak a műsorban.

A deep house vagy a tech house áll inkább közel hozzád? Vagy ha egyik sem, akkor melyik műfajt érzed igazán sajátodnak?

Mindig is sokat hallgattam funk és soul zenét, ami ma sincs máshogy. Szeretem még az old school amerikai és francia rap-et, de egyértelműen house-t hallgatok a legtöbbet. Egyszerűen nem tudok beleunni. A legutóbbi EP-m (Djebali09) ami a saját kiadómon jelent meg tökéletesen tükrözi ezt, azt hiszem.

Saját számot szeretsz inkább készíteni, vagy remixet?

Mind a kettőt imádom csinálni! Mind a kettő különböző gyakorlatot igényel, de mégis ugyanolyan fegyelem kell hozzá. Saját zenét készíteni természetesen mindig is nagyobb kihívás és nehezebb feladat, hiszen ilyenkor a nulláról kell kezdened az egészet. De szeretek remixeket is készíteni, ilyenkor egy másik szemszögből nézem a készítés folyamatát – megkapod a track elemeit, amiből egy másikat kell létrehoznod. Szeretem a kihívásokat, és más művészek zenéit remixelve tesztelheted magad; pl. nagyon jó élmény volt remixelnem Chez Damier track-jét a Balance Alliance-on, akárcsak a trió, Premiesku remixem a 20/20 Vision-ön…

Djebali_2014-bY-Stephane_Ghenacia_SQ

Szerinted melyik volt az eddigi legnagyobb fellépésed?

A fellépések nagyon sok mindentől függnek. Elsőként tőlem természetesen, és hogy akkor éppen milyen hangulatom van… De a hely, az emberek, és maga az egész estének az atmoszférája is rátesz a dologra. Amikor minden darab a megfelelő egyensúlyba kerül, akkor történik a varázslat, de lehetetlen összehasonlítani az igazi varázslat különböző fajtáit, így nem tudok válaszolni arra, hogy melyik volt a legnagyobb fellépésem… Mindegyik más.

Kivel szeretsz leginkább együtt zenélni, közreműködni?

Szeretek együtt dolgozni és producerkedni más előadókkal, mivel ilyenkor ötleteket tudsz cserélni a zenekészítéssel és a hangokkal kapcsolatban. Imádtam együtt dolgozni Chris Carrier-rel például, akárcsak John Dimas-szal – igazából miénk az első release Dimas új kiadóján, az Elephant Moon-on, ami pár héten belül meg is jelenik. De ott vannak még a többi barátaim, mint pl. Tuccillo, a srác, akinek már megannyi studio session-t készítettem már a nyár alatt az ibizai stúdiójában, ami nagyon menő, tele egy rakás lenyűgöző felszereléssel. Júniusban jelenik majd meg két közös zenénk a Holic Trax-on, szóval készüljetek fel!

Elgondolkozván azon, hogy kivel is szeretnék együtt dolgozni… Nagyon szeretném látni a Mood II Swing-et munka közben! Nagyon szeretem a zenéjüket, szóval ez nekem egy álom lenne.

Milyen elvek alapján készítesz zenét? Hogy néz ki nálad egy szám megkomponálása, ha lehet így fogalmazni?

Általában az ütemmel és a bass-el kezdem. Bekapcsolom az MPC-met és az SH101-emet, és elkezdek egy groove-ot, aztán meglátom, hogy mi történik ezután. Ezután az egyszerű kezdés után következik a kísérletezés. Sok mindent felfedezek, és kipróbálok különböző dolgokat. Van, amikor ez működik, de van, amikor tovább kell próbálkozni. Nem igazán szeretek tervezgetni, szerintem az a legjobb, ha minden természetesen történik, organikus hangzású zene.

Jelenleg kiket hallgatsz, kik a kedvenc friss művészeid?

Nagyon sok kedvencem van jelenleg. Az egyik Dorian Paic, aki játszott is az Ideal Juice bulimon a legendás Rex Clubban Párizsban márciusban. Nagyon jó DJ, és ízlésesen csinálja!

Hol szeretsz jobban játszani, klubban vagy fesztiválon? Miért?

Tavaly volt lehetőségem, hogy nagy fesztiválokon zenéljek, mint pl. a Sonus Horvátországban, nagyon jól éreztem magam. Imádtam! Van pár közelgő fesztivál, ahol zenélni fogok, beleértve a Lost Village Festival-t és a High Definition-t Nagy-Britanniában, és Barcelonában is fogok zenélni júniusban a Lola ED vs Half Baked Open Air-en.

Klubban játszani más érzés, sokkal intimebb, de persze szeretem ezt is. Nem tudok a kettő közül választani.

Szerinted jelenleg Párizs hogy áll az éjszakai élet terén ahhoz képest, amikor elkezdtél zenélni?

Amikor elkezdtem, akkor egész jó volt, aztán elkezdett lelassulni egészen addig, amíg már rossz lett… A klubok üresek lettek, nem jöttek többé külföldi DJ-k… Aztán az elmúlt 3 vagy 4 évben Párizs éjszakai élete újra virágzik!

Szinte minden klubban és bulin találunk a világ minden tájáról lenyűgöző előadókat, és nem mellesleg minden hely tele van bulizni vágyó párizsiakkal.

1016671_743444309025179_7193829829414277582_n

Mi a véleményed Budapestről, és az itteni zenei életről? Először jársz itt?

Most fogok először Budapesten járni, úgyhogy erre majd csak vasárnap fogok tudni válaszolni. Nagyon várom már, hogy ott lehessek!

Mi a véleményed az EDM vs underground vitáról? Vagy úgy általában a mainstream DJ-kről?

Nem igazán érdekel ez a vita. Az underground vonal egyre népszerűbbé válik, amit szeretek és részese is vagyok, de szerintem mindenkinek saját maga kellene eldöntenie, hogy mit is szeret igazán. Több ember szereti az underground zenéket? Az csak jó nekünk…

Van kedvenc mixed?

Dan Ghenacia Kwality at Batofar: valószínűleg ezt a mixet hallgattam a legtöbbször, és akármelyik pillanatban szívesen előveszem; amikor felkelek, amikor vezetek, alvás előtt… Mindig ugyanazt a mély, csodálatos utazást adja.

Van olyan fellépő a Track terrace bulin, akit meghallgatsz majd?

Hector és Marco Faraone, mivel őket még nem hallottam játszani. Igazából egy bulin az összes fellépő érdekel, aki egy estén játszik. Inspiráló látni őket, ahogy játszanak, és hogy hogyan hozzák létre a varázslatot a táncparketten.

Üzensz valamit a magyar rajongóidnak?

Alig várom, hogy találkozzak veletek szombaton először! Legyen egy csodálatos esténk!

[divider]05/09 Track Terrace Opening Fiesta with Marco Faraone, Hector, Djebali[/divider]

marco