DJ Misjah: “egy jó DJ szett végére te és a közönség jó barátok lesztek”

Augusztus 20-án kerül megrendezésre a Members Of Mayday, ahol is a Love Parade és a Mayday alapítóin felül fellép a hazai szcéna szíve-java, vagy említhetnénk a Marusha, a Dr. Motte és Westbam neveket. Dj Misjah igazi techno forradalmárként művészkedett már 20 éve is, és ebből nem enged a mai napig! Interjú következik.


Pár éve átváltottál a vinylről a Traktor DJ-zésre. Miért? Budapestre ismét a klasszikus vinyl szetteddel érkezel. Melyiket szereted jobban csinálni és szerinted a közönség melyiket szereti jobban?

Igazából csak pár buli erejéig játszottam Traktorral. Nem igazán szeretem laptopon keresgélni a zenéket, úgyhogy gyorsan visszaváltottam vinylre, mivel az egy teljesen más és nyersebb érzés. Szeretem, ha megvan az esély arra, hogy esetleg hibázzak, ha nem lennék elég óvatos, így biztosan a tökéletesre törekszem. A laptop DJ-zés nagyon unalmas tud lenni egy idő után nem csak a közönség, hanem a DJ számára is.

Mennyire tudod elérni a mostani fiatalságot? Inkább a korosztályodnak zenélsz, vagy folyamatosan frissül a rajongótáborod?

Az, hogy valaki fiatal, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem ismeri a régi zenéket. Nagyon sok minden elérhető már manapság a Youtube-on. Én csak csinálom a dolgom úgy, ahogy az éppen a pillanathoz illő.

Dyewitness, DJ Misjah, The Masterplan és folytathatnám még. Melyik alias a kedvenced? Melyik vagy igazán zenei szempontból és melyik, ami inkább kísérletezgetés?

Ők valahol mind az „enyémek” voltak, de a Misjah-szerű hangokat és anyagokat érzem a leginkább közel magamhoz. A Dyewitness egy teljesen más élet számomra.

Szerinted minek köszönhető az Access átütő sikere? Ma is ekkorát szólna? Mi kell manapság egy sikeres számhoz?

Csak azt tudom, hogy nagyon élveztem, amikor készítettük a zenét. Sok más sikeres zenémnél is volt, hogy ugyanezt éreztem. Régebben egy zenének elég volt jónak lennie ahhoz, hogy észrevegyék. Ma már ez sokkal nehezebb feladat a napi 1000 kiadvány mellett, így a jól összerakott zene mellé még kell rengeteg marketing, kiadás, stb.

24Mastering. Mesélj egy kicsit róla. Honnan jött? Mit szeretsz jobban, zenélni, vagy stúdióban dolgozni?

Mind a kettőt szeretem, de persze különbözőek. Gyerekkorom óta a stúdióban töltöm az időmet módosított kazetta lejátszókkal, lemezjátszókkal és magnetofonokkal játszva. Mindig is érdekelt a zenekészítés és a DJ-zés, imádtam, amit csináltam, és sohasem pénzért vagy hírnévért. Így, amikor éreztem, hogy valami megváltozott, megváltoztattam a szerepemet, de a zene az maradt. Sokat jártam mastering stúdiókba, hogy kipofozzák a lemezeimet, úgyhogy a változás elég természetes volt. A 24Mastering évről évre rohamosan fejlődik, és nemrég kezdtünk el bakelitekkel is foglalkozni.

Számodra milyen egy tökéletes szett és milyen volt 1995-ben?

Egyszer valaki azt mondta, egy jó DJ szett egy „Szia, hogy vagytok?”-kal kezdődik, aminek végére te és a közönség jó barátok lesztek. Egyetértek ezzel a kijelentéssel. Egy jó szett történetet mesél el hullámvölgyökön keresztül, és ez nem volt más 1995-ben sem.

Mi történt a Misjah In The Mix podcasttel? Hallhatunk még tőled valaha ilyet?

Soha ne mond, hogy soha, de a napi mastering munkám mellett sajnos nincs elég időm arra, hogy promók hegyeit hallgassam meg nap mint nap, majd abból egy mixet állítsak össze. Ha pedig valamit nem tudok jól megcsinálni, akkor azt inkább hagyom.

1471857_10152026978439322_131792801_n

Kit tekintesz abszolút példaképednek zeneileg? Van olyan, akinek te vagy a példaképe? Kerestek már meg fiatalok, hogy segíts nekik a karrierjük egyengetésében?

Gyakran hallom, hogy én inspiráltam embereket, hogy belevágjanak a zenébe, vagy éppen az én lemezem volt az ő elsőjük, ami remek dolog. Sok olyan DJ-vel játszottam, akik akkor még a karrierjük elején jártak, és csak egyszerű helyiek voltak, DJ-k, akik most már nagy nevek (nem kell megnevezni őket : ) )

Soha nem volt példaképem és mindig is próbáltam óvni magam a behatásoktól, mivel szeretem a magam útját járni. Persze van rengeteg olyan név, akiket tisztelek.

Mit üzennél a magyar rajongóknak?

Üzenem Nektek, hogy nagyon várom már, hogy újra Magyarországon legyek, készülhettek egy groovy old style 3 deck-es vinyl szettre!

[divider]Members of Mayday w/ Dr. Motte & Westbam, Marusha and DJ Misjah[/divider]

11796377_892157330831566_5097942313306075002_n