Dj Hell, a Feloldhatatlan Paradoxon

Dj Hell egy kimondottan ellentmondásos figura. Annak ellenére, hogy ő volt az úttörője a 2000-es évek elején elindult populárisabb elektronikus zenei hangzásnak, egybehangzó vélemények szerint ő adta ki az idei év eddigi legjobb techno albumát is, ami a Teufelswerk címet kapta és a saját Gigolo Records gondozásában került a polcokra. Az eredetileg a Helmut Josef Geier névre hallgató dj sokoldalúságáról tanúskodik az album, melyet két részre osztott: „Nappal” és „Éjszaka” címmel. Ezzel azt is bebizonyította, hogy bár már 47 éves, még semmi kedve visszavonulni, és, tegyük hozzá, ha ilyen lemezeket készít, akkor ezt nagyon jól teszi. A zenészt az elektronikus zene jelenlegi helyzetéről és a saját jövőbeli céljairól faggatták:

Milyen az elektronikus zene helyzete 2009-ben? Milyen jövője van a következő tíz évben?

Azt hiszem a gazdasági válság nem nyomta rá a bélyegét erre a zenei irányzatra. A fesztiválok, amelyeken a nyáron felléptem, mind hetekre előre eladták jegyeiket. Ennek ellenére sokan mondták, hogy a jelenlegi helyzetben kockázatos dupla CD-t kiadni, és kisebb eladásra is számítottunk, mégis nagyon jól fogy a Teufelswerk, ami nagyon boldoggá tesz. Azt hiszem az emberek zenével vészelik át a nehéz időket, és remélem ebben színvonalas szolgáltatást tudok nekik nyújtani. Ahogyan a zene fejlődik egyre többféle irányzat jelenik meg benne, és mindig alkalmazkodik, ezért sohasem fogják megunni az emberek, legalábbis remélem, hogy így lesz.

Mikor fogsz visszavonulni? Hogyan tudsz még most is fitt maradni ehhez az életmódhoz?

Nem gondolkodom a visszavonuláson, igyekszem egészségesen élni, és kontrollt gyakorolni magam felett, mert csak így tudja az ember a legtöbbet kihozni magából.

Mit fogsz csinálni, amikor már nem zenét szerzel?

Többször felteszik ezt a kérdést, és mindig azt mondom, hogy tényleg nem tudom elképzelni az életemet, úgy, hogy ne ezt csinálnám. Már több mint 30 éve zenét szerzek, és nem is vágyom más típusú munkára.

483561_10151500192502086_1663134948_n

Sokan úgy tartják, hogy nagyon titokzatos személyiség vagy. Milyen fontos szerepet tölt be az életedben az öltözködés és a divat? Mit szólsz ahhoz, hogy az elektronikus zene Bowieja-ként tekintenk rád?

Bármi, ami vizuálisan sokat mond rólam nagyon fontos az életemben, mert így tudom meghatározni a saját márkámat. Bowie-ra visszatérve, büszke vagyok rá, hogy ezt mondják, mert imádom őt.

Érezted már úgy, hogy a divat iránti szereteted a nagyképűség látszatát sugallja, és ez elvesz a zenei hozzáértésedből?

Ez csak akkor lenne így, ha nem csinálnám jól a zenei karrieremet, de eléggé magabiztos vagyok, tehát nem érzem, hogy az öltözködésem bármit is elvenne a zenémtől.

Zeneileg mit tekintesz a legnagyobb művednek? Nem érzed kellemetlenül magad az „electroclash”-es időszakod miatt?

Ezt a jelenlegi albumot, amit nagyszerű zenészekkel készítettem, mint például P. Diddy ésBryan Ferry. És nem érzem, hogy bármit is kellene sajnálnom, amit a karrierem során tettem.

Van olyan művész vagy irányzat, ami nagy hatást gyakorolt rád?

Detroit Techno.

Hol játszol a legszívesebben és mi volt a legemlékezetesebb bulid?

Brazíliába minden évben megyek, és nemrég Kijev lett a szívem csücske.

Van olyan hely, amire otthonodként tekintesz?

Berlinben éltem a 90-es években és jelenleg is ott vagyok, és Münchenben van egy házam, ahol szeretem a hétvégéket eltölteni, de otthonomnak Berlint nevezném.

537221_10151500192802086_1102224887_n

A Teufelswerk az egész szcénában elismerésnek örvend. Nem lenne egyszerűbb innét kezdve távol maradni a stúdiótól. Már bizonyítottál annyit, hogy ne legyen szükség további munkára.

Jó ezt hallani, de 5 évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy ma olyan emberekkel dolgozhatom együtt, mint Ferry, ezért, nem hiszem, hogy lenne legmagasabb pont, amin túl már  nem lehet jutni.

Tartod még a kapcsolatot Miss Kitten-el, Felix da Housecat-el és a többiekkel? Ők egy populárisabb stílusra váltottak. Mit gondolsz erről?

Igen tartom, és nagyon örülök, hogy sikeresek abban, amit csinálnak.

És mi a helyzet Fischerspooner-el? Nem egy lassú halálnak tűnik az ő kapcsolata ezzel a zenei sítlussal?

Jól van, most olvastam egy cikket, amelyik azt írja, hogy Hell Teufelswerk-je és Fischerspooner Entertainment-je az év két legjobb albuma. A szórakoztató iparban, ha egyszer eléred a fellegeket, akkor a média mindig megpróbál lehúzni téged. A jó zene az jó zene, és remélem mindig meg fogja kapni a neki járó tiszteletet.

Mi az a cél, amit elértél életedben és a leginkább büszke vagy rá?

Még mindig ennek az albumnak a megjelentetését tekintem legnagyobb teljesítményemnek. Mindent beleadtam ezért remekműnek nevezem.