Dj Afrojack nem adja fel magát

Habár a Nick van de Wall néven anyakönyvezett holland DJ és producer néhányaknak leginkább Paris Hilton barátjaként ismeretes, Afrojack valójában Grammy-nyertes zenész, aki számos Billboard-listás szerzemény producere és szerzője – csak úgy, mint Pitbull és David Guetta.

Idén jelenik meg első albuma, és a valaha volt legdrágább Észak-Amerikai turnéba, a Jacked-be is beszáll. A harminc állomásos és harminc headliner fellépőt felvonultató turné többek között olyan helyszíneken is állomásozik, mint Chicago, Atlantic City, Las Vegas és Miami.

Afrojack észak-amerikai „megszállása” Coachella városában kezdődött előző héten, és egy közel két órás szettel folytatódik péntek este a fesztivál második hétvégéjének részeként.

Mi volt számodra a legnagyobb változás azóta, hogy tavaly játszottál a Coachella fesztiválon?

Népszerűbb lettem és minden évben egyre jobban fejlődöm zeneileg is. És most már saját show-m is van! Látványelemek és hasonlók. A látványért felelős srácnak adtam pár filmet, néhány Naruto részt, és kisebb videókat, amiket a YouTube-on találtam. Így sokkal inkább személyre szóló lesz az egész.

Hogyan változott a zenéd az elmúlt évek alatt?

Kiszélesedett. Még mindig underground cuccot csinálok, de már kiterjesztem pozenévé. Egészen addig nem tudtam, hogyan működnek a dalok, amíg el nem kezdtem őket csinálni, ami szintén egy elég vicces módszer arra, hogy miként lehet a dance-től teljesen különböző zenét komponálni. Ennek ellenére soha nem fogom egy szám három perces rádióverzióját játszani a színpadon.

Inkább játszod a zenét, mintsem előállítod. Mi különböztet meg más elektronikus tánczene előadóktól?

Én nem csak egy stílust játszom. 128-130 bpm-ben akarok játszani, mindent, ami abban van – klasszikus, jumpy, hard, soft, progresszív – mindent, amit szeretek. Mindent összegyúrok és elmondom a történetemet. Pontosan ezért kérdezem, hogy „Készen álltok az Afrojack zenére?”, mert az Afrojack zene minden, amit szeretek.

Ha az élő show-dat a Daft Punk inspirálta, kiket szeretnél ebben az évben legszívesebben látni színpadon?

A franciák mindig is nagyon inspirálóan hatottak rám, főleg, amikor elkezdtem zenét gyártani, mert pont úgy hangzott, mint az övék. Egyébként Dr.Dre-t – aki Eminemmel jön – és SnoopDogg-ot is. Amikor gyerek voltam, nagyjából mindenki hip-hopot hallgatott. Kíváncsi vagyok, mivel rukkolnak elő, főleg az old-school arcok.

Néhány éve Guetta azt mondta nekem, hogy te leszel a következő, aki úgy fog berobbanni Amerikában, mint ahogyan ő – DJ-ként és producerként is. Úgy érzed, sikerült már eljutni erre a pontra?

Nos, úgy gondolom, most ott vagyok, ahol David tartott néhány éve, és ő megmutatta, hogy mindenkinek lehetősége van továbbfejlődnie. Nem tudom, milyen irányba fogok fejlődni, de fejlődés mindig van. Nem feltétlenül van szükségem arra, hogy siettessem a folyamatot, inkább csak szeretném jól érezni magam az úton.

101792-afrojack_001-original-1370944072

Mennyiben különbözik az itteni turnézás a tengerentúlitól?

Egy kicsit őrültebb lesz itt a dolog, mint Európában. Európában már régóta megy ez, és a közönség hozzászokott. Itt viszont olyan, mintha színes göncökben, gyöngyökkel és más dolgokkal a derekunkon tombolnánk. Olyan, mintha visszamennénk a kilencvenes évek Európájába.

Milyen helyszíneken fogsz játszani? Avicii például egy kizárólag arénás turnét jelentett be.

Fel fogok lépni párszor arénában, de 2-5 ezer emberes klub-bulikat is tartok. Nem szeretnék olyat, mint Connecticutban, mert nem tudok megtölteni egy arénát. Egy ezer személyes klubban is fellépek, ha ezer ember szeretne engem látni. És nem kérek érte száz dollárt. Alapvetően nem szeretném eladni magam.