Debre Zoltán interjú konklúzió: DJ ne szervezzen bulit

Furcsa szituációba kerültünk. Tőlünk teljesen függetlenül csúsztunk bele ugyanis az interjú megbeszélt helyszínén egy nagyobb tömegbe. Az internetadó elleni tüntetést elkerülvén egy kis deep-el vezettük le a vasárnapi feszültséget úgy, hogy ott sem voltunk. Debre Zoltánnal, a Budapest Calling atyjával társalogtunk, és a téma ezúttal nem a teltházas bulik mikéntje volt. Interjú következik, ugyanis újabb DJ verseny van soron, ezúttal Budapesten. Talán az első, amit érdemes is támogatni (Truesounds-os barátaink folyamatos tehetségkutatása létező, szuper dolog, de más a koncepció), hiszen Zoli szavaiban nem lehet érezni semmi demagógiát.

Honnan az ötlet?

Az ötlet egy meetingen született, amikor az őszi-téli szezont építettük fel a társammal, Honti Danival. Ekkor merült fel, hogy milyen szuper lenne két este csak dedikáltan hazai deep house művészekkel együtt működni. Biztosak voltunk és vagyunk benne a mai napig, hogy rengeteg hazai lemezlovas hever parlagon, nem kap elég figyelmet. Akkor sem, ha a tudásuk nem erre adna okot. Szeretnénk a jövőben bulikat építeni csak magyar srácokra, mivel hiszünk abban, hogy ők is vannak annyira ügyes DJ-k, mint a külföldiek. Szívügyünknek tartjuk, hogy támogassuk a zenészeket és az elektronikus zenei szférát itthon.

10356768_10152436829872767_9495146577941576_n

Az igazat megvallva ez mind a Budapest Calling-nak, mint brand-nek nagyon jót tesz, emeli a színvonalát és a népszerűségét is. Mivel mi nem vagyunk DJ-k, nem azért kezdtük el a buliszervezést, hogy saját magunk tudjunk hol játszani, hanem pusztán a deep house zene vezérelt. Tisztelem, becsülöm más szervezők és a hazai művészek munkáját, sokat járok bulizni, és le a kalappal mindenki előtt. Folyamatosan fejlődik az elektronikus zenei szcéna hazánkban, de úgy látom, szükség van vérfrissítésre.

Mitől lesz létjogosultsága egy ilyen kezdeményezésnek?

Őszintén megmondom, hogy ennek lesz-e illetve van-e létjogosultsága vagy nincs, az majd a verseny után fog kiderülni számunkra. Ha jól tudom, nem volt még kimondottan deep house/nu disco DJ verseny hazánkban, és ez lesz az első ilyen jellegű próbálkozás. Úgy gondolom, hogy minden új kezdeményezésnek van létjogosultsága, próbálkozni kell, csinálni, tapasztalatot szerezni. Ez a világ rendje, így halad előre. Ha nagyon jól sikerült, akkor szeretnénk ebből hagyományt teremteni.

Szánalmas próbálkozások tömkelege volt már, továbbra sem értem, ez mitől lesz jobb?

Nem követtem az eddigi DJ versenyeket és az ilyen jellegű próbálkozásokat, szóval nem tudtam, hogy eddig milyenek voltak. Nem követek trendeket, vagy figyelem azt, hogy ki mit és hogyan csinál, mivel nem szeretném, hogy bármiben is befolyásoljon vagy eltántorítson. Alapvetően volt egy elképzelés, hogy megcsináljuk a DJ versenyt, kitaláltuk a koncepciót és nekiálltunk dolgozni rajta keményen. Mi általában véghezvisszük azt, amit a fejünkbe veszünk.

Ha abból indultam volna ki, hogy ennek semmi értelme és azon töprengek, hogy óriási fiaskó lesz az egész, akkor neki se állok. Én nem vagyok zenész, sem DJ, csak egy nagyon lelkes promóter, aki imádja a zenét és azt, amit csinál. Más szemmel nézem a szférát és másképp állok hozzá, mint aki benne van ebben évek vagy évtizedek óta, és talán már bele is fásult. Látok a DJ versenyben fantáziát, hiszek abban, amit csinálok, és mindezek mellett eléggé makacs vagyok, és szerintem ez elég ahhoz, hogy jól sikerüljön.

Sok pozitív visszajelzés érkezett már eddig is, egy hét alatt több mint 30 DJ jelentkezett, sokan nagyon ígéretesnek tűnnek, és ez elég nagy adag löketet adott számomra ahhoz, hogy véghezvigyem. Ha pusztán szakmai szemmel tekintjük, akkor láthatjuk, hogy a deep house egyre népszerűbb hazánkban is, kedvelik az emberek, könnyen befogadható és szerethető műfaj az, amit képviselünk. A kérdésre röviden válaszolva, hogy mitől lesz ez jobb: igazából én nem akarok „jobbat” csinálni bármitől is, hanem szeretnék egy korrekt, a maga műfajában színvonalas rendezvényt lebonyolítani.

Rendben, és mennyi idő alatt sikerült ezt tető alá hozni? Helyszín, egyéb részletek?

Az idővel hadilábon állunk, és meg kell hagyni, hogy viszonylag későn kezdtük el a szervezést, de szerencsére egy nagyon lelkes csapat van a Budapest Calling mögött. November 6-án lesz az első forduló a Trafiq-ban, ami a DJ verseny elődöntője, jelentkezni rá pedig október 30-ig lehet. Ezután megindul a közönségszavazás és a legjobb 6 szett kiválasztása.

Egy hetünk van a promócióra és a népszerűsítésre a nagyközönség számára, de a saját csatornáinkon már közel két hete megkezdtük az esemény promótálását. Pontosabban nem is az esemény hirdetését, hanem a DJ-k értesítését a versenyről, és amint mondtam, már több mint 30 jelentkezőnk van. Örömmel tölt el, hogy kizárólag a Budapest Calling-on keresztül ennyi embert elértünk, és követik, amit csinálunk.

Az utolsó héten még nagyobb figyelmet szeretnénk generálni és örülünk, hogy Ti, a PartyNews részéről támogatjátok a kezdeményezést. A Soundhead is mögénk állt, ők élőben fogják stream-elni a versenyt, valamint Bozóki Jani, a Magyar DJ Magazintól is pártfogolja az eseményt, és mint zsűritag is részt vesz benne. Bízunk benne, hogy akit lehet, értesítünk és elérünk, és a hazai DJ-k és producerek kihívást látnak az első magyar deep house DJ versenyben. Időközben pedig a magyar közönséget is elkezdjük értesíteni arról, hogy lesz egy ilyen buli, ahol kizárólag magyar DJ-k fogják megmérettetni magukat, és óriási partit fognak csinálni nekünk.

A deep-ek szépen csendben elfogytak, és mi is hazafelé indultunk. Eközben azon gondolkodtunk, tényleg mekkora igazság: DJ ne szervezzen bulit. Szerény Zoltánunk még azt is elfelejtette közölni, hogy a győztes fellépési lehetőséget (külföldit IS), és egyéb nyalánkságokat nyer. Illetve nem nyer, hiszen megdolgozik érte!

Mire vártok?

Minden info itt: https://www.facebook.com/events/598624960265614/