Clickaholics Interjú

Azt tartja egy ősi mondás: „akinek halálhírét keltik, az hosszú életű lesz”. Nagyon úgy néz ki, hogy a Club Beattel kapcsolatban is mindhiába kárognak a kaján varjúk, mert a Lurdy Házban található partihelyszínnek esze ágában sincs agonizálni, sőt! A Clickaholics DJ-i a hely rezidensei, akiket számos támadás ért nem csak amiatt, hogy „fiatal” koruk ellenére miért pont ők lettek a programszervezől, meg egyébként is „ki ez a két kis ficsúr”, de ők szépen, türelmesen, szorgalmasan és módszeresen dolgoznak, elerszetve a fülük mellett az összes jószándékkal kikövezett utat (ami – mint tudjuk – mind a pokolhoz vezet többnyire). Mindemellett az építő kritikát már többször is figyelembe vették. Most kiderül, hogy ki is rejlik a Clickaholics név mögött (mert még csak nem is ketten, hanem négyen vannak), sőt azt is megtudhatjátok, hogy mi lesz a Club Beattel 2011-ben!

Sokakat izgat a kérdés, ezért egyből ezzel kezdem: hogy lettetek a Club Beat rezidensei? 

Krisztián: Egy gyerekkori barátomnak köszönhető az ajánlás, amivel a klubhoz kerültünk. Ő régóta ismerte, hogy mivel foglalkozom, ezért bátran mert ajánlani a főnökének, aki egy klubot szeretett volna éppen nyitni. Személyes egyeztetés után rögtön el is kezdtünk dolgozni a klubon. Mielőtt megnyitottunk volna, több privát bulira is sor került, ahol természetesen Ramone-nal szolgáltattuk a zenét egész este. Ezek kivétel nélkül nagyon jól sikerültek, és amikor szóba került, hogy kik legyenek a klub rezidensei a tulajdonosok kikötötték, hogy csak mi lehetünk.

A Clickaholics egy viszonylag friss formáció, és nem ketten, hanem négyen vagytok. Ki kicsoda a csapatban? 

Ramone: Igen, és mind a négyen producerek vagyunk, így szerencsére konstruktívan részt tudunk venni a különböző zenék megalkotásában. Mivel a csapat tagjai közül Chip-es székesfehérvári, ezért két helyen dolgozunk. Van egy stúdiónk Pesten és egy Fehérváron.

Krisztián: Többnyire a pesti stúdióban folyik a zenék kitalálása, megírása, a fehérváriban pedig az utómunkák elvégzése. A fellépéseket viszont Ramone és én tudjuk csak vállalni, mivel csak ketten vagyunk tapasztalt DJ-k. Természetesen tervben vannak teljesen élő fellépések is a csapat mind a négy tagjával.

A napokban jelenik meg a Clickaholics Nostromo EP-je… Mit kell tudnunk erről? 

Ramon: Ez az EP már nagyon régóta készül, mivel már egyszer befejeztük egy éve, csak akkor a kész hangfelvételeket (sok másikkal együtt) ellopták a számítógépekkel együtt, egy betörés során.

Krisztián: Ez az EP a Soundtribe gondozásában jelenik meg és két számot tartalmaz. A címadó dal, hangulatilag egy borongós, mélyebb felvétel, amolyan rideg, „űrös” feelinggel, emiatt is kapta az Alien filmekből ismert űrhajó (Nostromo) nevét. A második dal az EP-n a Night Truck, amely valamivel haladósabb, utaztatósabb szám egy kis keleti (persze nem a pályaudvarra kell gondolni J) beütéssel.

Hogy álltatok össze? Mi volt az indíttatás, az alapsztori? 

Krisztián: Tommy Nash és én már sok éve együtt dolgoztunk, emellett Chip-esszel is volt több közös munkánk. Ramone-t kb. 3 éve ismertem meg egy közös barátunk segítségével. Ő megmutatta a stúdióját, amiben nagyon hamar el is kezdtünk dolgozgatni. Felmerült bennem, hogy mi lenne, ha mind a négyen együtt dolgoznánk, ebből lett a Clickaholics.

Clickaholics

Mostanában egyre többen állnak össze csapatokba idehaza… Mit gondoltok, mi ennek az oka?

Ramone: Manapság nagyon nehéz  érvényesülni szólóban, ezért jó, ha több ember segíti egymást, mindenki úgy, ahogy erejéből telik és a lehetőségei engedik. Véleményem szerint jelenleg sokkal eladhatóbb és sikeresebb egy projekt, ha olyan emberek dolgoznak rajta, akik több zenei irányzatból érkeztek, különböző dolgokat láttak az életben, szakmában és ennek köszönhetően egy sokkal komplettebb, kifinomultabb munkát tudnak lerakni az asztalra.

Titeket mennyire befolyásolt ez a „trend”? Segített az elhatározásban? 

Krisztián: Semmiképpen nem ezt a „trendet” szerettük volna követni, egyszerűen csak jó ötletnek tűnt ez az egész, és a tagokat ismerve az elejétől fogva éreztem, hogy valami jó fog a dologból kisülni.

Nektek mint a Clickaholics DJ-inek azért elég komoly múltja van már a szakmában… Ti mit emelnétek ki akár mint DJ, akár mint promóter a múltatokból? 

Krisztián: Mind a ketten már 10 éve pörgetjük a lemezeket, és sok rendezvényt szerveztünk le az évek során. Más-más stílusban kezdtünk, de nagyjából egy irányba jutottunk, és szerencsére vagyunk annyira flexibilisek mind technikailag, mind zeneileg, hogy olyan szetteket prezentáljunk, melyekben egy pillanatig sem lehet hallani, hogy ezt a 10-10 évet nem együtt töltöttünk a pultban. Szerencsére mindkettőnknek volt alkalma fellépni Budapest majd’ összes valamire való klubjában, illetve külföldön is több ízben. Természetesen rengeteg kiemelkedő és emlékezetes pillanat volt ebben az egy évtizedben, de kár lenne külön kiemelni bármit is.

Tudjuk, hogy most a Club Beat programjáért is ti feleltek. Ez mekkora szabadságot jelent? Mi az, amiket esetleg a tulajdonosok kikötöttek, s egyáltalán miből áll most a Bea-tel kapcsolatos munkátok? 

Ramon: A programszervezés része teljesen ránk van bízva. A tulajdonosi körnek felvázoltunk egy alapkoncepciót, ami rögtön elnyerte a tetszésüket és azóta is ezt próbáljuk követni. Próbálunk olyan, külföldön már rangos művészeket felsorakoztatni a palletánkon, akik még nem tették tiszteletüket kis hazánkban, vagy csak nagyon régen. Próbálunk újat mutatni, de emellett megfelelni is a hazai szcéna elvárásainak. Ez nem egy egyszerű feladat, de szerencsére a vezetőség is tisztába van vele és abszolút türelmes, mivel hosszú távra terveznek.

Elkerülhetetlen a kérdés, és tisztázásra is vár… Én is hallottam már ilyen mende-mondákat, hogy „nem szeretik az emberek” a Beat Clubot, meg fog az egész bukni, stb. Ti hallottátok-e ezeket?  

Krisztián: Természetesen, ha valaki valami újat és sikereset próbál lerakni, mindig lesznek kétkedők is, esetleg rosszabb esetben irigyek is. Mi ezeket tudomásul vesszük, számunkra a legfontosabb, hogy a közönség legyen elégedett, és azt kell, hogy mondjam, eddig nem kaptunk negatív kritikákat. Mi nem vesszük fel a rosszakarók negatív megjegyzéseit, kivéve, ha azok építő jellegűek, bár többnyire nem azok. (mosoly) Számunkra az a lényeg, hogy egy olyan klubot hozzunk létre, ahova az emberek szívesen néznek le egy hétvégén, feszengés nélkül, és otthon érezhetik magukat, valamint nem az a lényeg nálunk, hogy ki hogy néz ki, milyen ruhát visel, persze egy egészséges face control azért működik.

Pártatlanságom teljes tudatában mondhatom, hogy én még ennyi „tudatos” partiarcot egy helyen sem láttam, mint a Beatben. Szóval egyáltalán nem az jött le, mintha nem szeretnék a helyet… Mit gondoltok erről az egészről? 

Ramon: Részben az is volt a cél, hogy zeneszerető embereket csábítsunk a Beat-be, és ez sikerült is a kuriózumnak számító programkínálatunkkal, valamint a kiváló technikai körítéssel. Tudjuk, hogy az emberek idővel meg fogják szeretni a helyet, ha kitartóan végzi mindenki a feladatát a klubnál.
Beszéljünk kicsit a programokról!

Mi várható? Mit lehet már közhírré tenni a tervekből? 

Krisztián: Az elmúlt hetekben történt egy kis változás a vezetőségnél, ezért összeültünk, hogy átbeszéljük a klub jövőjét. Mérlegeltük azt, hogy mi még egy nagyon fiatal klub vagyunk, illetve azt a tényt, hogy őszre, majd’ minden hétvégére jut 2-3 külföldi. Ezért jutottunk arra a döntésre, hogy a teljes őszi programot áttoljuk jövő évre és még pluszban elég komolyan megerősítjük azt. Ősszel most azon fáradozunk, hogy minél több embert vonzzunk be különféle rendezvényekkel, amelyeket „külsős” szervezők hoznak hozzánk. Mi ezekhez partnerek vagyunk és nagyon jó feltételeket nyújtunk nekik. Ennél fogva underground tánczenétől kezdve szalagavatós after bulikig nagyon vegyes rendezvények várhatók még ebben az évben.

Ezek szerint nem „haldoklik”  a Club Beat, ha jól sejtem. (és most önkéntelenül mosolygok) Mit üzentek mint Clickaholics a közönségnek? 

Ramon & Krisztián: Erről szó sincs, sőt! A tulajdonos biztosított minket afelől, hogy a klub még nagyon hosszú ideig működni fog a körülményektől függetlenül. A közönségnek pedig üzenjük, hogy semmi ok az aggodalomra, mert nagyon erős 2011-es programmal fogunk visszatérni és egy még erősebb Club Beattel!

Köszönjük szépen az interjút! Sok sikert kívánunk!