CHRISS RONSON INTERJÚ

Ha valaki, hát Chriss Ronson tudja, miről szól manapság az elektronikus zene csínja-bínja. Nyár végéig máris totálisan betelt a naptára fellépésekkel, s már szinte ő maga sem képes fejben tartani, mikor, hol jönnek ki a zenéi. Sokan talán irigylik ezért, pedig ő nagy árat fizetett érte: az egész életét. Igaz, neki ez semmiség, és ha volna még három, mérget veszek rá, hogy azt is feltenné arra, amire ezt a mostani egyetlent. Irigylésre is, de még inkább tiszteletre méltó Krisztián eddigi munkássága. A diadalmenet állomásait azonban aligha kell bemutatni a műfaj rajongóinak, hiszen Chriss nemcsak művészként tehetséges, hanem azon kevesek egyike is, aki képes mindezt profin menedzselni. Hogy hol tart most, és hová igyekszik, arról meséljen ő maga a Partynews olvasóinak! 

Egyszerre nehéz és könnyű veled interjút készíteni. Nehéz, mert rengeteg dolog történik veled folyamatosan, és könnyű ugyanezért. Kezdjük az egyik talán legnagyobb szenzációval: hamarosan te is utazol Londonba, ahol több magyar pályatársaddal együtt a híres Fabricben léphetsz fel. Hova tudnád helyezni a karrieredben ezt a meghívást? Mit jelent számodra a tény, hogy ott játszol majd nemsokára?

Nem szeretném túlspilázni a dolgot, de talán pályafutásom egyik legnagyobb megtiszteltetése lesz a Fabricben játszani. A világ egyik top klubjaként tartják számon hosszú évek óta , így azt hiszem, ez érthető… Nagyon várom a bulit, és fejben már készülök a szettre.

Olyannyira készülsz, hogy már hetekkel ezelőtt kikerült a webre az új promó mixed, ami már erre a partira melegít. Ezek szerint ilyesmit fogsz ott is játszani a Fabricben?

Igen, abszolút! Manapság ezt a vonalat játszom a fellépéseim alkalmával.

240700_179173845471538_120910547964535_390798_2453615_o

A másik szintén nagyon fontos hír veled kapcsolatban, hogy ismét szépen szerepeltél a Soundhead éves szavazásán. Szinte már természetes velejárója az év elejének, hogy begyűjtesz innen egy-két díjat. Izgulsz az eredményhirdetés előtt?

Nem mondanék igazat, ha azt írnám, hogy nem követem figyelemmel a szavazást, de izgulni nem izgulok egyáltalán. Természetesen nagyon megtisztelő a szavazók bizalma felém, ezúton is köszönöm. 2002 óta minden évben kaptam valami elismerő díjat, ez hatalmas inspirációval tölt el.

Tudom jól, hogy rengeteg munka áll azok mögött a sikerek mögött, amiket eddig elértél, de biztosan vannak szerencsésnek mondható körülmények is (persze a tehetség mellett) – mint mondjuk egy “jó időben, jó helyen” szituáció. Te mit tartasz a saját esetedben ilyen szerencsés véletlennek, ami lendített a pályádon?

Nem hiszek a véletlenekben, ha jókor voltam jó helyen, azt biztos megérdemeltem. Hiszek a karmában!

Rengeteg világsztárral álltál már egy DJ-pultban Digweedtől Warrenen át – szinte mindenkivel, aki kis hazánkban megfordult. Kivel volt a legjobb együtt dolgozni?

Nem szeretnék közhelyes választ adni, de mindenkivel megtisztelő fellépni. Természetesen az embernek vannak kedvencei, mégis azt kell, hogy mondjam, egytől – egyig mindenkivel szívesen  játszottam és játszom együtt…

Közben nagyon pörög a Dandyvel közös Monitor partisorozatotok is. Ezeknek a buliknak egészen más a közege, miliője, atmoszférája, mint egy többezres partinak. Valahogy sokkal “emberközelibbnek” érzem a hangulatot. Ahogy ismerlek, nem állítasz rangsort ilyen szempontból fellépés és fellépés között. Vagy tévedek?

Teljesen mindegy, hogy családias vagy többezres a rendezvény, vagy milyen a hely. Engem két dolog tud nagyon kiábrándítani egy rendezvényen, a zenei igénytelenség és a technikai háttér. Ha valamelyik nem patent, akkor szenvedek nagyon…

Most is lesz egy-két ilyen nemzetközi név Magyarországon, akik mellé téged hívtak meg játszani: Zabiela, Babicz, Pappa… Őket is jól ismered. Mégis melyikükre hogyan készülsz? Melyikkel lesz szerinted legkönnyebb elkapni az összhangot?

Nem jelent problémát az összhang. Nyitott vagyok a zenei stílusokra, így játszani is szívesen játszom őket. Mindhárom muksó hasonló progressive house stílusban jeleskedik, így ebben a stílusban készülök rá.

A zeneírás terén sem lazítasz, a közelmúltban például a neves amerikai Soulman Musicnál jelent meg egy EP-d, ami rengeteg elismerő visszajelzést kapott, és tegyük hozzá: mint mindig. Volt olyan feedback, ami meglepett vagy különösen jólesett?

Önmagában már az egy jó visszajelzés, hogy egy ilyen rangos kiadó lát fantáziát a zenei stílusodban és megjelenteti. A többi csak plusz ez esetben.

1460947_1452956914940077_1222787058_n

A deep és a tech house már – ha jól számolom – harmadik éve tölti be nálad a főszerepet. Sosem érezted úgy ezeknél az irányváltásoknál, hogy az egyiket vagy a másikat kicsit nehezebb szívvel hagyod hátra?

Mindkét stílus ősrégi, csak most új köntösbe öltöztették. 95 – 2000 -ig játszottam mindkét hangzást, csak ezt követően elkezdtem progressive-et játszani. Tehát egyáltalán nem új számomra, hogy visszatértem a tech house stílushoz. Egy jó Dj kalandozik a stílusok között, és most épp ezt érzem ismét inspirálónak. A jó zene lényeg, és hogy szívből játszd le…

Azért arra kíváncsi lennék, hogy ilyen mennyiségű megjelenés mellett mikor “pihenteted” a kreatív központodat. Hogyan töltekezel vagy éppen üríted, tisztítod meg a gondolataidat, amikor “megtelik a fejed a zenével” – ahogy ti, zenészek mondjátok?

A legjobban a természetben tudom kipihenni magam. Szeretek kiülni egy tó mellé a barátokkal, pecázni, sütögetni, beszélgetni stb. Szinte ez az egyetlen olyan program, ami igazán lelazít és kitisztítja a fejem. Régebben, a balesetem előtt  a síelés volt egy hasonló eszköz, de ez már nem lehetséges többet sajnos.

A saját weboldaladon több megjelenést ígérsz a közeljövőre. Elárulsz ezek közül néhányat?

Folyamatosan stúdióban töltöm az időm nagy részét és alkotok. Elég sok új zeném fog megjelenni a közeljövőben, főleg Amerikában. Jelenleg az egyik jelentős megjelenésem viszont saját kiadásaban lesz ( Chriss Ronson – Technium ), amire egy Cadenza Records-os művész készített remixet, ő Felipe Venegas Chiléből. Mellette van egy Yvel & Tristan remix, és most erre a megjelenésre kocentrálok legfőbbképp. Érdemes a chriss-hu-t látogatni, mert az oldalon folyamatosan lehet a megjelenéssekkel kapcsoltos cikkeket olvasni.

Hol hallhatunk-láthatunk legközelebb téged idehaza?

Nyár végéig szépen be vagyok táblázva, így szeretnék mindenkit megkérni, hogy látogassa meg a chriss.hu-t, ott folyamatosan informálódhat velem kapcsolatban.