Chris Jansen: meglátjátok, a Dj-k többsége visszatér a MUTE-hoz

Sokszor találkozhattatok már hasábjainkon aMUTE szervező csapattal. Sok boldog percet okozott már a techno fanatikusoknak, és sokan bizony nem ismerik a hátteret, a mikéntet, és főleg a miértet.

Mikor fogalmazódott meg először a MUTE fogalma, és egyáltalán honnan érkeztél kis hazánkba?

 Miután Magyarországra költöztem Amszterdamból, ugyanazt akartam csinálni, mint amit előtte: techno bulikat szervezni. Szerencsére találkoztam pár olyan emberrel, akik segítettek nekem az elején, majd egy klubot is, ahova elkezdhettem szervezni a bulikat, és megismertetni magam Budapesttel.

 Volt egy kis törés tavaly – mesélsz erről egy kicsit?

 A nyári időszak kezdetével úgy gondoltuk, egy kicsit szüneteltetjük a bulikat egészen a legnaposabb hónapok végeztéig. Közben azért volt egy MUTE bulink Amszterdamban a Naked Lunch kiadóval együtt, és más projectünk is volt. A célunk az volt, hogy évi 4-6 bulit csináljunk Budapesten, így hát megtettük azt, amit kellett. Sajnos hiába szerettünk volna még több bulit csinálni, egyszerűen nem kaptunk több dátumot. Kerestünk más helyszíneket is, így találtuk meg az R33-at, és azt kell, hogy mondjam, az R33 a legtökéletesebb underground helyszín, amit csak az ember kívánhat. Remek indusztriális környezet, nincs zárási időpont, így egy MUTE buli addig tart, ameddig az emberek akarják.

chris-jansen Részt vettél nagy nemzetközi fesztiválok szervezésében is, ezek után miért pont Budapest?

 Nemrég sikerült vennem egy remek kis házat itt, Magyarországon, és nem mellesleg elegem lett az amszterdami időjárásból. Néhány barátom, akiknek van Magyarországon nyaralójuk, ajánlották, hogy ide költözzek. Korábban már láttam pár magyar techno buli flyer-ét, és csak reménykedni tudtam, hogy talán van még hely ezek mellett egy pár újnak. A végén úgy sem számít, hogy honnan jöttél vagy milyen nyelvet beszélsz, ha szereted a techno zenét, és mindent megteszel ezért.

DJ is vagy, nem csak szervező, nem mellesleg a Naked Lunch magyarországi képviselője. Lehet munka elég…

 Igen, szeretek munkálkodni. A DJ-zés inkább csak egy hobbi számomra. Amikor éppen játszom egy bulin, sohasem érzem úgy magam, mintha bizonyítanom kellene és lépést tartanom a gyors zenei iparral. Manapság már mindenki lehet DJ, elég sokat változott a szcéna az elmúlt 10 évben. A buli szervezést sokkal jobban szeretem, hiába nehéz ez a munka; egészen a DJ-k repülőjáratainak a lefoglalásától a szállás és az étel biztosításáig, na meg persze tudatni velük, hol és mikor játszanak, és hogy mivel. A Naked Lunch kiadónál is nagyrészt ez a szerepem, a DJ-k egy részének a booking-olása Hollandiában, Belgiumban, Magyarországon és Luxemburgban. Ez igazán nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen jó csapattal dolgozhatom együtt, és olyan remek srácokkal, mint A.Paul.

 Mit gondolsz, hány emberért küzd a techno szcéna hétről hétre?

 A budapesti techno szcéna egy kicsit másabb, azt kell, hogy mondjam. Van egy nagyobb csapat, akik csak a legnagyobb előadókat szeretnék hallani az este folyamán. A másik oldalon pedig ott van a másik csapat (kb. 400 fő), akik nem csak egy előadó miatt mennek el egy buliba rendszeresen.

 Észrevettük, hogy sok rengeteg külföldi és magyarországi DJ a MUTE line-up-jaiban. Van esetleg valami háttérötlete ennek?

 Így van, többek között ezért is van a MUTE, összehozni a világ összes DJ-jét, akik már bizonyítottak nagyobb közönség előtt. A MUTE-nál nem számít, hogy mennyi Facebook rajongód vagy Beatport toplistás dalod van. Mi csak egyszerűen azokat a fellépőket booking-oljuk, akik beleillenek az est line-up-jába. Azt is megfigyeltük, hogy szinte alig van hely a tehetséges DJ-k számára ahhoz, hogy megmutassák magukat, mert a szervezők nagy része leginkább csak a headliner nevekre koncentrálnak, a MUTE pedig pont ezt a lehetőséget szeretné megadni nekik. Van pár olyan DJ, akikben hiszünk, teret adunk nekik, és mindemellett sokkal kedvezőbb line-up sorrendet. Meglátjátok majd, az ilyen DJ-k többsége visszatér a MUTE-hoz.

 Ékes bizonyítékként találkozhatunk sokukkal most hétvégén a Mute Festival-on!

Itt: https://www.facebook.com/events/1400717450216639/?fref=ts