Bejrúttól Budapestig: Intejú Oliver Huntemann-nal

Bejrúttól Budapestig: Interjú Oliver Huntemann-nal

Amikor megtudtam, hogy Oliver Huntemann Budapestre látogat, roppant izgatott lettem. Aztán még izgatottabb, mikor kiderült, hogy interjút fogok vele csinálni. Alighanem ez nálam már így marad, ha kedvenc zenészeimmel fogok találkozni. Képtelen vagyok nem izgulni kissé. Aztán azon tűnődtem, mint mindig, hogy vajon milyen ember lesz Oliver Huntemann. Tudtam, hogy sokat utazott, hogy nyilván fáradt lesz, s talán kissé nyűgös is. Amikor azonban találkoztunk, egy félelmetesen közvetlen, vérprofi zenésszel álltam szemben, aki olyan készséggel állt a körülötte lévők rendelkezésére, hogy épp csak a bárpultba nem tett odébb egy-két rekesz energiaitalt. Olivert Dobos Tomival együtt kérdeztem Magyarországról, otthonáról, technóról és a jövőbeli tervekről.

Először is, milyen utad volt Magyarországra?

Egy kicsit hosszú! Tegnap Bejrútban játszottam egy 4 órás szettet, reggel 7-ig, a repülőm pedig 8-kor indult Párizsba, majd onnan Budapestre. 8 órát repültem, szóval nem aludtam sokat, de jó buli volt.

Milyen volt Bejrút?

Nagyon-nagyon jó volt! Először léptem itt fel, a közönség szuper modern, kb. mint a berliniek a régi szép időkben. Az elsőtől az utolsó számig kitartott a zseniális hangulat.

Jártál már párszor Magyarországon. Milyen emlékeid vannak hazánkról?

Mindig jó élményeim voltak! Leginkább fesztiválokon játszottam, a legutóbbi a tavalyi B My Lake fesztivál volt, bár az ugye nem Budapesten volt. Ennek ellenére Magyarországon volt az is. A budapesti közönséget nagyon szeretem, hiszen oda vannak a jó technóért és a house-ért. A város is nagyon tetszik, mindig jó érzés visszajönni ide.

2010011625_I775B2Mi különböztet meg egy jó szettet egy rossztól?

Számomra nem feltétlenül a mixelési technika fontos, sokkal inkább a zenék sajátossága. Mindig nézem az embereket, próbálom felvenni a vibrálásukat, és ha ez sikerült, onnantól már nincs gond! Ha túl lassan kezdesz, az problémákhoz vezethet, akárcsak az, ha nagyon keményen kezded a szetted – mármint, ha a jó zenéket rossz időben indítod el. Ezért is szeretek hosszan játszani, hiszen így rendesen fel lehet építeni a szetted, lassulhatsz kicsit, majd újra kezdhetsz bekeményíteni. Ez a legfontosabb dolog. Így pedig megfoghatod a tömeget hosszú időre és ettől lesz valaki igazán jó DJ.

Honnan merítesz ihletet a zeneíráshoz? Mi inspirál?

Szerintem a legihletőbb dolog a klubok tapasztalataiból ered. Mivel klubzenét játszom, ezért a legtöbb ihletet a szettjeim során merítem, emellett pedig más DJ-ket is hallgatok.

Hallgatsz más stílusú zenét a szabadidődben?

Igen, próbálok! Fiatalabb koromban több időm volt arra, hogy felfedezzek minden más stílust, de most hogy idősebb lettem, illetve, hogy a zene a munkámmá vált, van, hogy napi 7-8 órát is zenehallgatással töltök, és ezért már-már boldog vagyok, ha nem kell zenét hallgatnom otthon (nevet). Szeretem a downtempo-t, például a Portishead-et, vagy a Massive Attack-et. Nagyon relaxálóan tudnak rám hatni.

Sokan gondolják, hogy egyszerű, de mégis, te mi alapján adsz címet a zenéidnek?

Sokszor a zene megírása után jön a cím ötlete, hiszen sok hallgatás után jön az az érzés, hogy milyen név való az adott dalhoz. Van, hogy előre megvan a terv, ilyen a Paranoia albumom is, illetve a Tranquilizer. Ilyenkor megpróbálom megragadni az érzést, és próbálok felépíteni hozzá egy dalt.

Miért maradtál Hamburgban? Szinte az összes németországi techno DJ Berlinben „honos”.

Szeretem Hamburgot, valahogy józanabb. Nagyobb az ember szabadsága, például ha már mindenki Berlinben van, akkor annyi buli van, annyi helyre kell menni, hogy ez kihathat az ember alkotóképességére. Fenn áll a veszélye annak, hogy képtelen leszel újat, egyedit felmutatni. Persze nem mindenkinek, de jobban szeretem a józanabb dolgokat. Berlin amúgy másfél órára van Hamburgtól, szóval könnyű dolgom van.

Van neked az a bizonyos Play! válogatásod. Fogod ez folytatni a jövőben is, vagy mik a terveid vele?

Igen, vannak! Az 5. epizód már tervben van, úgy tűnik, hogy júliusban, Bécsben kerítek rá időt. Nagyon örülök, hogy folytathatom, hiszen sikeres, és én is nagyon élvezem. Jó dolog, ha a közönség hagja is ott van rajta a lemezen (nevet).

És más tervek a jövőre nézve?

A Play! után úgy érzem, hogy eljött az ideje egy új albumnak is. A kiadómra szeretnék fókuszálni, a fiatalokra, illetve pár label partira is.

Szerinted van mód arra, hogy az egyik Play!-t Budapesten vedd fel?

Igen, miért is ne! Tetszik a hely, jó ötlet nagyon!

Mire számítasz a ma estétől?

Mint mindig, most is egy remek estére számítok, hiszen a budapesti közönségben sose kellett csalódnom!
Köszönjük szépen az interjút!

(Az interjút Ágoston Dániel és Dobos Tamás készítette, fordította: Pethő Samu)

Ünnepeld velünk a születésnapunkat Scuba, és a hazai kedvencek mellett!