AZ ÉRZÉS ÚJRAÉLED – BROTHERS VIBE

Az érzés újraéled – A Brothers’ Vibe ismét az élmezőnyben
Brothers Vibe aka Tony Rodrigues a klubvilág legkeményebb magját is elkápráztatta…

Tony Rodrigues a klubvilág legkeményebb magját, mégpedig a house zenei underground világot is magával ragadta. Bár nem is oly meglepő, hogy mostanság mindenki róla beszél – mivel nem pusztán deep, hipnotikus house zenéket produkál, mely a szcéna legjobb táncparkettjein igazán arat, hanem már jó ideje jártas is ebben a témában. Szerzeményeit olyan stílusformáló nagyok futtatták, mint Ricardo és Luciano (akiknek szettjeit már évek óta színesítik az old school house darabok), és most végre Őt is megilleti a rég kiérdemelt elismerés. A tribal hangzású, latinos beütésű érzés megismeréséhez ott van például a Feelin’ House című dal; és Tony pontosan ilyeneket alkot immáron 1994 óta!

Brothers’ Vibe – aka Tony Rodriguez – az egyik leghíresebb DJ akiről talán soha nem is hallottál. A new jerseyi születésű, neveltetésű, és a mai napig hű jerseyi lakos Larry Levan és Tony Humphries emlékét idézi. Játszott a Paradise Garage és a Studio 54 klubokban. Már 15 éve ad ki saját zenéket, és most SOM Underground lemezkiadója újraindításához is hozzáfogott.

Így jogos a kérdés, hogy a house zene egy élharcosa miért dolgozik még ma is napi 10 órát egy autóalkatrész gyártó üzemben? És mi élteti az elhivatott Keresztény elszántságát a szex és bűn uralta party szcénában? Mi kérdeztünk, Tony pedig válaszolt… “minden a zene imádatáról szól.”

522273_10150702419103254_439475935_n

Honnan a zenei háttered?

-A családom Puerto Ricoból származik, így salsa, soul és hasonló zenék mellett nőttem fel, mint például Barry White. New Jersey egy kemény negyedében éltünk. Volt ott rasszista felkelés is még fiatal koromban. Szüleim nagyon szigorúak voltak. Nem nagyon engedtek ki a házból, így inkább lemezeket gyűjtöttem.

Mikor fedezted fel a zene iránti szenvedélyedet?

-Hét évesen kezdtem korongokat gyűjteni. Az első lemezjátszóimat 11 éves koromban vettem meg. A DJ-kedés természetesen jött nálam. Emlékszem, megpróbáltam mixelni, és egyszeriben csak azt vettem észre, hogy már mindent a negyedek alkotnak. Azt hiszem ez velem született tehetség.

-Gyerekként minden egyes percedet ezzel töltötted talán?

-Nem igazán. A helyi virágárusnál dolgoztam már 11 éves koromtól. Elég ügyes virágárus lett belőlem. 14 éves koromra már én vezettem az üzletet. Még most is tudnék egy gyönyörű csokrot készíteni!

Mikor lett a Dj szakma a hivatásod?

-Unokatestvérem igen nagy promóter volt. Jó barátja volt Jellybean Beniteznek, Tony Humphriesnak, Larry Levannak, stb. Aztán 15 évesen egy lemezboltban álltam munkába, így ezek közül sokakkal személyesen is találkoztam. Az egész innen alakult ki.

-Minden nagy klasszikusnak számító klubban játszottál már – Tunnel Club, Garage, Studio 54: mire emlékszel ezekből a legjobban?

-Hihetetlen energia sugárzott a helyekből. Ma ez szép dolog, az emberek szeretnek partyzni, de a zene semmiben nem fogható az akkori idők zenéihez. A hang imádata! Mixelhettél különböző dolgokat… játszhattál egy reggae dalt, egy soul vagy diszkó zenét, vagy akár egy new wave darabot. Azóta a zene nagyon szegmentálódott.

-Dolgoztál együtt Larry Levannal is – milyen ember volt?

-Nem a legpontosabb DJ volt, de mindig Ő játszotta a legújabb darabokat. Tömegeket volt képes megmozgatni.

Egy ideje mintha háttérbe szorultál volna… mi történt?

-A szakma vagy imád, vagy gyűlöl, de azért mindig is jelen voltam. Emlékszem amikor még a New York house volt nagy, aztán jött a Chicago house, Italo, majd a német zene. Az utóbbi időben azonban megint felfigyeltek rám, ami igazán jó dolog.

538884_10150702419153254_489241633_n

SOM Underground kiadód újraélesztésén dolgozol – miért épp most?

-Újból van hitelem. Rendszeresen vannak nemzetközi fellépéseim. Ez nem olyan dolog, amit előre kiterveltem, egyszerűen csak ez történik. Most már jobban próbálok előre törni, mint korábban, keresem az új lehetőségeket, sokkal többet ismerkedek. Az Isteni időkben minden megtörténik.

-Mi változott meg, amiből mindez lett?

-Az Internet révén, még ha sokkal megosztottabb is a zene, mégis központibb lehet. Könnyű hasonló gondolkodású művészeket találni. A hálózat sokkal szorosabb. Ricardo Villalobos és Luciano játsszák a zenéimet. Olyan srácokkal dolgozok együtt, mint a spanyol Casper és Anthony Collins Párizsból… sokkal tudatosabb minden.

Jelenleg mely zenészekre nézel fel? Ki az aki hatással van rád?

-Mindenkit meghallgatok Louie Vega-tól Frank Rogeren át Dennis Ferrerig. De amikor zeneírásra kerül sor, akkor saját magamra koncentrálok. Nem a piaci trendet akarom követni. Nem igazán vagyok a slágerdalok embere.

A mai napig van állandó munkahelyed, igaz?

-Heti 55 órát dolgozom egy fémipari üzem igazgatójaként, és további 15 órát töltök utazással. Olyan féle válaszút előtt állok, az álmaim és vágyaim vagy a mindennapi életem között. Akarom a zenei karriert is, de van egy hat éves kislányom. Az, hogy őt biztonságban tudjam, az a legfontosabb mindenek felett. Mindig helyesen kell cselekedned ilyen helyzetben.

Nehéz időt szakítanod a zenére?

-Késő estig dolgozom általában, vagy épp hétvégenként. Ami jó az egészben, hogy [az időbeosztásom] rákényszerít, hogy egy dologra összpontosítsak. Sokkal határozottabban csinálom amire elszánom magam. Gyorsabban jönnek a dolgok. Mindig előbbre akarok jutni. Bár producerként még negyedéhez sem jutottam hozzá annak, amit szeretnék.

A legnagyobb minimalista művészek Dél Amerikából valók – mi van a latin kultúrában, ami ilyen rengeteg érzelmes house és minimál alkotást szülhetett? Vagy ezek talán ugyanazon érme két oldalát képviselik?

-Az alap funky ütem a lényeg. Innen indul ki minden. Lebontod a salsa, vagy bármely hasonló stílusokat, és ez lesz belőle: boom, ott a ritmus. Ettől olyan mámorító az egész.

-Keresztényi elhivatottságod hogy fér meg a klub szcénával? Mi a helyzet a szexszel és drogokkal?

-A house zene telis tele van pozitív energiával. A zene egy csodálatos dolog. Nem hiszem, hogy a tánc gonosz tett lenne. Az egész arról szól, hogy ki vagy és miként bánsz másokkal, és csak ezzel kell foglalkoznod az életben. Volt már részem a drogozásban és hosszú kimaradásokban, minden hasonló jóban, de ma már nem foglalkozok ezekkel. Nem is tehetném. Nem lehetsz sikeres, ha nem vagy tiszta.

A Brothers’ Vibe szerte Európában turnézott idén nyáron, és most Magyarországra is ellátogat (www.hairy.hu). Érdemes még odafigyelni a SOM Underground kiadó új megjelenéseire, vagy a Brothers’ Vibe új alkotásaira Anthony Collins és Casper közreműködésével.