Dunai Norbert, azaz Polarize: a legnagyobb dolgok is mindig kicsiben kezdődnek

A legnagyobb dolgok is mindig kicsiben kezdődnek. Jól tudja ezt aktuális interjúnk alanya is, hiszen személyében köszönthetjük azt a nemzetközi hírű lemezkiadó tulajdonost, akinek számtalan hazai rendezvény és rendezvénysorozat kötődik a nevéhez. Tény, hogy mára promóterként és az All Inn Records label managereként is megkerülhetetlen figurájává vált a hazai és a közép-európai színtérnek.

Számos alkalommal beszélgettünk már, nem is keveset. Ezúttal az aktuális update-ekre lennénk kíváncsiak. Merre jártál a nyáron? Emlékezetes pillanatok?

A nyár a szokottnál is sűrűbbre sikerült. Sokfelé megfordultam, Moszkvától, Kijeven és Odesszán át, egészen Barcelonáig, beleértve Berlint és természetesen Romániát is. Mindegyik egyenként is óriási élmény, amikről órákon át lehetne mesélni. A hazai nyári fesztiválszezon sem kímélt; az idei Sound-on Sven Vath-el, a Szigeten Martin Buttrich-csal és Guy Gerber-rel osztoztunk a DJ pulton, a B My Lake-en pedig óriásit dobbantottunk a Move-os csapattal. Ilyenkor ősszel visszanézve az egész nyár egy óriási színes emléközön, néhány homályos folttal tarkítva. (nevet)

Évről évre egyre több kisebb és nagyobb projekt köthető szervesen a nevedhez. Ha csak Budapestet vesszük alapul; Az All Inn Showcase, a Move, az együttműködésen alapuló Extend, és az új Mambo események. Körvonalazódnak eddig nem látott kooperálások is a háttérben (aminek mi személy szerint nagyon örülünk). Lehet erre alapozni a jövőben , vagy ez is csak egy távoli vízió?

Szerencsére sokfelé megfordulok a világban, és látom, hogyan történnek a dolgok az ottani partikon – mik az új trendek, hogyan bonyolítanak más csapatok egy-egy rendezvényt, stb. Ez mindig nagyon jó iskola nekem, és próbálok ezekből a tapasztalatokból meríteni, amikor itthon arról megy az ötletelés, hogyan lehetne előrébb lépni.

Azt gondolom, hogy itthon manapság a legnagyobb probléma a csapatok és promóterek közti terepfelosztás és rivalizálás. Én ezzel ellentétben az együttműködésekben látom a megoldást. Például a Contra Mundum-mal létrehozott EXTEND egy nagyon jó példa volt arra, hogy ez rendkívül jól működhet, és működni is fog. De mi csak egy kis szelete vagyunk még így is a nagy tortának. Nem célunk senkivel szembe menni, és próbáljuk betömni azokat a réseket a műfajban vagy mondanivalóban, amikre itthon igény lehet.

Lehetetlen azt megmondani, hogy az együttműködés mikor válik magától értetődő fogalommá a hazai szervezők számára is, ugyanis szerintem ez az egyetlen járható út ahhoz, hogy a szcéna fejlődni tudjon.

Polarize-PNweb

Fotó: Tábori Ádám

Mennyire vagy egyeduralkodó az ötletek terén, illetve hogy jut el egy gondolat vagy egy eszme a kivitelezésig? Ki(k) a társ(ak) ezekben a munkaigényes és korántsem egyszerű vállalkozásokban?

Csapatmunka. Mindig is az hajtott előre, hogy egy olyan kreatív csapattal vagy csapatokkal tudjak dolgozni, amiben mindenkinek megvan a saját melója, és abban hatékony tud lenni az ötletektől a kivitelezésig. Bármelyik adott rendezvényt vagy projektet is nézzük, mindegyiknél több taggal dolgozunk egyszerre. Ettől tud működni az egész. Nyilván egyedül én ehhez kevés lennék. Számtalan kolléga, partner és barát van, akiknek ezért köszönettel tartozom. Nem szeretnék senkit külön kiemelni vagy kihagyni a felsorolásból.

A heti rendszerességgel megrendezésre kerülő MOVE az Akváriumban komoly hétköznapi csomóponttá nőtte ki magát. Te hogyan látod ezt?

A Move egy nagyon jó példa, hogy ha valamit kicsiben csinálsz, az is rendkívül jól tud működni. Nincsenek túlkapások, óriási booking-ok, és nincs túldíszítve. A Move mindig is családias, zeneszerető baráti társaságokat és ismerősöket megmozgató családias esemény volt, és az is marad. Nagyon jó, hogy a társaság mindig frissül, jönnek az új arcok, de a feeling mindig a régi marad. Mindannyian imádjuk. Lemész szerda este, beszélgetsz az ismerősökkel, nagyon jó zenéket hallgatsz és táncolsz, ameddig jól esik, anélkül hogy szétcsapnád magad. Tény, hogy a Bella Sarris partival belementünk egy kicsit a sűrűjébe, de amíg igény van rá, miért ne tennénk?! (mosolyog)

Polarize-PNweb_szövegkörbefuttatással

Fotó: Tábori Ádám

Az új projekt; a MAMBO a Move „nagytestvéreként” funkcionál majd? Miről is szól pontosan?

Igen, de egy picit másképp. Itt már hétvégi táncoltatásé a főszerep. A Mambo-nak a LARM lesz a bázisa, de több más helyszínre is tervezünk. Az egész projekt lényege, hogy az eddigi eseményeink oszlopos tagjait egy tető alá hozzuk. Így egy nagyon változatos, de még mindig 100%-osan magyar line-up-ot kapnak ezek a partik. Mivel több a DJ, így színesebb és érdekesebb a zenei felhozatal. Abban bízunk, hogy sokkal közösségibb élményt adhatnak majd ezek az esték számunkra és a közönség számára is. A Mambo olyan, mint egy finom koktél; Contra Mundum-mal, Move-val, Shift-el és All Inn-el. Széles a paletta, a finom elektronikától a house-on át a techno-ig. Október 17-én kezdtünk a LARM-ban.

Időközben a PRLMNT zászlaja alatt is ügynökösködsz. Mi újság a klub háza táján?

A PRLMNT egy jóval nagyobb falat. Ez egy nagypályás profi klub, profi menedzsmenttel, ahol jóval sokrétűbb a zenei felhozatal, és nagyon örülök, hogy ebből is kivehetem a részem. A klub ősszel végleg elstartolt, és hétről hétre nagyobb rendezvények várhatóak, ami rendkívül komoly melót igényel. A nyári szünet alatt megújult a menedzsment egy része is, így még az „összeszokós” stádiumban vagyunk, de egyre profibb a társaság. Jelenleg a PRLMNT viszi el a legtöbb időt a mindennapjaimból, hiszen a booking-októl kezdve a legkisebbtől a legapróbb részletekig kézben kell tartani a dolgokat, és ez egy ekkora klub esetében nem könnyű feladat.

Mik a terveid a közeljövőre nézve?

Budapesten már csak saját rendezvényeken szeretnék fellépni a jövőben. A külsős haknik már nem egészen az én világom, szeretnék kompromisszumoktól mentesen játszani. Az említett sorozatok, mint a Move, a Mambo vagy a pesti All Inn Showcase-ek tökéletesen fedik ezt a sztorit. Novemberben végre Roger Gerressen-t is vendégül láthattuk az All Inn Showcase-en a LARM-ban. Roger munkái nagyon fontosak a kiadó számára, és imádjuk a játékát. A másik rég várt esemény számomra a PRLMNT-es The Martinez Brothers lesz. A bronxi testvérpár előtt játszom majd november 22-én.

A távolabbi terveket nézve: a felsoroltak mellett szeretnék minél több időt fordítani a stúdiómunkára is, azaz a második Polarize lemezre az All Inn-en.

Ezek után félve teszem fel a kérdést; mi a helyzet az All Inn Records-al? Hogy bírod szusszal a partik és a saját fellépések mellett még a kiadó menedzselését is?

Az All Inn-el minden nyáron leállunk júliustól szeptemberig, hogy legyen idő pihenni, átgondolni a következő szezon terveit, a megjelenéseket és a meglévő vagy épp új artist-okkal foglalkozni. Az idei évben sajnos kisebb tragédia érte a nemzetközi lemezkiadókat, mivel a disztribútorunk, az Intergroove több mint tíz éves fennállása után egyik napról a másikra váratlanul csődöt jelentett. Ezzel keresztbe húzta több száz kiadó terveit, többek között a miénket is. A nyár pihenés helyett leginkább azzal telt, hogy próbáltunk minél gyorsabban megoldást találni a problémára és elkerülni, hogy a tervezett megjelenések minél kevesebbet késsenek.

Szerencsére szeptemberre ez gond is megoldódott, és már úton van a tavalyi Coldfish „The Orphans” album remixelt duplalemezes kiadása, ami az elképesztően jól sikerült és kreatív remixeknek köszönhetően már most a megjelenés előtt komoly fogadtatásra számíthat. További csemegék várhatóak az All Inn Black-en és a Nillán is még ebben az évben.

Időközben hosszas tanakodás után úgy döntöttünk, hogy kizárólag az eddig megjelent szerzői albumokat (Coldfish, Kamran Sadeghi, Verrina & Ventura, Gerressen & Tetelepta) digitálisan is elérhetővé tesszük. Emailek százait kaptuk az elmúlt években, amiben azt kérték, hogy küldjük el vagy tegyük streamelhetővé az All Inn-es kiadványokat. Eddig mindenkinek nemet mondtunk, most viszont átgondoltuk a dolgot, és úgy döntöttünk, hogy ennek is eljött az ideje. Nem akartuk, hogy a minket követő lemezjátszók híján rossz minőségű Youtube-os verziókon kattogjanak. Szóval októbertől kizárólag a Junodownload-on egy kisebb összegért már bárki hozzájuthat az eredeti, minőségromlástól mentes hanganyagokhoz.

Visszatérve kérdésedre, a kiadó Coldfish és Giovanni (Giovanni Verrina – a szerk.) nélkül nem állna meg a lábán. Mindhárman számos más projekten is dolgozunk gőzerővel, de az All Inn Records sikere pont azon múlik, hogy mindhárman maximálisan rakjuk bele, amink van. Számomra az All Inn az, ahol minden elkezdődik, és ahol majd minden véget ér egy adott napon. Nem az kérdés, hogy mennyire bírom szusszal, hanem az, hogy hogyan lehet még többet kihozni belőle és mitől tud még sikeresebb lenni.