Arapu: “Érintetlenül hagyom a román hangzás eredeti szépségét”

A Sunrise hőn szeretett basszusmágusa, Arapu tart fakultatív szeánszot és mesterképzést középtempós techno témában. A román művész elképesztő módon képes ötvözni a műfaj kiegyensúlyozottságát a gyomorrengető basszusfutamokkal és éteri atmoszférákkal. Produceri munkái a Memoria és Movida címkék legkelendőbb kiadványai, melyet a valamirevaló klubberek már az első taktusok után hangos sikollyal üdvözölnek a tánctéren. Arapu-val beszélgettünk.


Arapu hol tart a magával szembeni elvárások tekintetében?

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy a szenvedélyem egyben a karrierem is, és hogy imádom csinálni, így nekem nincsenek elvárásaim magammal szemben azzal kapcsolatban, hogy mit is akarok ebből kihozni. Szerintem nem kellene görcsösen elvárások között élnünk, csak csinálnunk kellene azt, amit szeretünk addig, ameddig csak lehet, és annyi emberrel megosztani a munkád, amennyivel csak lehet.

Rendkívül szimpatikus és egyre erősebb a román zenei szcéna. Arapu mekkora szeletet tud hozzátenni a román szcéna frissen tartásához?

A román szcénának saját élete van és frissen tartja önmagát, mivel folyamatosan fejlődik a friss művészi értékek tekintetben. Én próbálom fejleszteni a saját hangjaimat és a határaimat feszegetni, de mindeközben megtartani az alapvető dolgokat és érintetlenül hagyni a román hangzás eredeti szépségét.

Milyen szavakkal jellemeznéd a 2011-es korai kiadványaidat a mostani frissebbekhez képest?

Szerintem a korábbi zenéim és a hangjaim sokkal mélyebbek és sötétebbek voltak, mint most, de még mindig szeretem az első vinyl-em, sőt, ismerek olyan DJ-ket, akik még ma is játszzák azt.

Vannak még olyanok a klubéletben, hogy meg akarjak neked mondani, mit játssz?

Szerencsés vagyok, mert olyan emberekkel dolgoztam eddig együtt és olyan promóterek bookingoltak, akik ismerik a zenémet, így nem kerültem még ilyen helyzetbe, hogy megmondják, mit játsszak. Van egy közös, ki nem mondott megegyezés a DJ-k és a promóterek között. Mindenkinek az az érdeke, hogy egy sikeres bulit vigyünk véghez, és mindig van egy mögöttes tisztelet egymás iránt, és hagyjuk, hogy mindenki csinálja a saját dolgát.

https://soundcloud.com/djarapu/arapu-mrr01-release-party-club-midi-part-1

A művészi értékek megőrzése fontos feladat mindannyiunk számára. Mi végső soron egy művész kötelessége közönségével szemben?

Szerintem egyértelműen az, hogy megosszuk az energiát és kommunikáljunk a közönséggel, és nem csak azt csinálni, amit szeretnél. Simán képes vagyok egész nap zenélni és azt csinálni a stúdiómban, amit csak akarok, de amikor játszom egy buliban, egész nem csak a zenélésről szól, hanem arról is, hogy megértsem a teremben lévő energiát és meggyőződjem arról, hogy mindenki élvezi az utazást.

Kivel fog kooperálni Arapu a közeljövőben?

Lesz pár izgalmas kooperációm, amik az elkövetkezendő hónapokban fognak megjelenni. Az egyik ilyen megjelenés Priku-val közösen készült el, de egyelőre sajnos csak ennyit árulhatok el.

Hozott már számodra 2015 igazán velős, szuper muzsikát?

Rengeteg kedvencem van már 2015-ben… De ha választanom kellene, akkor: Audio Werner – Gemuet

Budapestre látogatsz hamarosan. Mit tudsz a magyar szcénáról?

Őszintén szólva nem tudok túl sok mindent a magyar szcénáról, most fogok először Magyarországra látogatni. Az underground szcéna nagyon sokat fejlődött szerte a világon, és nagyon jó látni, hogyan is formálódnak egyes országok vagy városok szcénái miközben igazak és hűek maradnak az egészhez. Nagyon izgatott vagyok, hogy lássam, Magyarországon mi is a helyzet.

Arapu tehát először látogat Budapestre a Mambo vendégeként, az élmény fokozásában pedig Beta és Polarize lesz a segítségünkre április 3-án.

[divider]■ LÄRM ■ Mambo ■ ■ ARAPU ■[/divider]

11018921_386643028174296_7350267696604244639_o