Aki kiteszi a lelkét nekünk: Dj Szeka Interjú

DJ Szeka egy örök gyerek, a szó nemes és jó értelmében mindenképpen. A hamarosan megrendezendő Partynews Birthday Party egyik fő vendége lesz ez a folyton viccelődő, ironizáló, remek humorú fickó. Ennek apropóján kaptuk el pár kérdés erejéig. Kiderült, amellett, hogy ördögien ügyes és hihetetlen jó az ízlése, a zene hajtja őt. Igen, talán ez a legszimpatikusabb benne, mert ebből a fajta hozzállásból kevés van már a világban. Igen, őt a zene hajtja, nem a vele megkereshető pénz. Igaz, ennek hiánya miatt sok hátrány szenvedett, de erről és még sok érdekes, tanulságos dologról meséljen inkább ő nektek!

Minden kezdet nehéz. A tiéd milyen volt?

Valóban nehéz a kezdet. Sajnos ebben a szakmában a pénz elég nagy úr, ha már csak az alap technikát nézzük, amivel otthon gyakorolhattam volna, vagy akár csak a lemezeket meghallgatni is. Szerencsére a ’90-es évek végén összefújt a szél Kohári Norbival, és az ő használt lemezeit vettem, ami miatt elég hülyének is nézett. Tudni kell, hogy sem lemezjátszóm, sem semmilyen technikám nem volt, de nekem KELLETT, és vásároltam kitartóan, mások meg röhögtek rajtam. (nevet) Ezek után rendszeresen kéredzkedtem be több klubba is (ahol ismerős volt a  DJ vagy klubtulaj) az este végét levezetni, ezáltal gyakorolni. Volt is mosolygás rendesen, mire megtanultam valamennyire ütemre mixelni…

Hogy sajátítottad el anno a technikai fogásokat? Hogyan tanultad a „szakmát”?

Mindig a pult közelében voltam, és meghallgattam mások tanácsait is, ha jó, ha rossz volt. Nagyon sokat gyakoroltam, amikor csak tudtam (technika hiányában).

Mit jelent az instant Szeka?

Ez nagyon vicces: Egy NAGYON NAGYON JÓ Barátom egy buli után Szeka mixet akart hallgatni, és amikor berakta a CD játszóba a lemezt, akkor pattant ki a fejéből, hogy ez olyan, mint az instant leves. Hazaviszed, kibontod, és amikor elkezded hallgatni, akkor gyakorlatilag én ott termek és szórakoztatok… Röviden ennyi (nevet). A hosszú verzió a klubokban hallható. (újra nevet)

Nem vagy ’karrierista’. (Ezt a jelzőt most nem rossz értelemben mondom, nehogy félreértse bárki is!) Sosem fordult meg a fejedben saját projekt vagy egy klubest indítása? Vagy nem jól látom?

Voltak próbálkozásaink, több-kevesebb sikerrel. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy láttam pár barátomat, amint egy jól sikerült buli estéjén az őrület határára sodródva pörgött ezerrel, hogy minden vendég és DJ ki legyen rendesen szolgálva. No, ezt nem tudnám úgy csinálni, hogy még az adott este önfeledten szórakoztassak is. Egy seggel egy lovat bőven elég megülni…

Mennyire tudatos dolog az, hogy a mai napig Békés megyében dolgozol?

Békés megyében élek, de játszani azért nem csak itt játszom. Persze, ha lenne egy pesti rezidencia, akkor is inkább innen járnék, mert szeretek itt élni, a hétköznapi munkám is ideköt, és a családom is itt él.

Mi a “civil” foglalkozásod?

A békéscsabai MédiaMarkt csapatát erősítem, és hát mi mást, mint a CD/DVD osztályt igazgatom. Régi álmom teljesült ezzel, mivel saját lemezboltom is volt egy ideig, persze most egy kicsit nagyobb raktárkészletet kezelgetek.

579229_523974190947774_1898292501_n

Ha egy seggel egy lovat, akkor hogy bírod ezt a két életet összeegyeztetni?

Szerencsére a MM nem NonStop áruház, így esténként szabad vagyok. Ha esetleg úgy jönne össze, hogy mégsem tudnék eleget pihenni, akkor a kollégák terrorizálásával, esetenként testi fenyítéssel megoldom a dolgokat, és máris szabad vagyok. (ezen már én is nagyot röhögök, mert annyira képtelenségnek tűnik ez az ő szájából – a szerk.)

A család alatt mit értesz? Netán boldog apuka és férj vagy?

Boldog apuka igen, mivel van egy 16 éves fiam, aki szintén zenész, csak más pályán mozog (tenorkürt, harsona). Férj már rég nem, de boldog párkapcsolatban élek egy kitartó békéscsabai amazonnal. (kacsint) A páromnak is van egy gyermeke, akit közösen terelgetünk a nagybetűs Élet felé… és van egy kutyusunk is, aki már lassan nagyobb rajongótáborral bír, mint én. Ő Pöcy, egy Westie kiskutya, és nagyon nagy forma! Emellett örök gyerek vagyok, emiatt sok türelem kell hozzám. Egyszerűen nem tudok felnőni, és sokszor még egy kisgyerekkel is kevesebb gond van, mint velem. Asszony+Gyerek+Kutya= Család!

Mi újság zeneírás fronton? Miért torpant meg ez a dolog nálad?

Mindennek csak az idő az oka. Több támogatást is kapnék a barátaimtól, de az idő öli meg a projektet mindig. Ha tudnék pár napot Pesten tölteni, akár a Némethy Gábor (Collins), Gregus Tamás (Grega), Makkay Gábor (Makkay) a segítségét és a technikai hátterét is a rendelkezésemre bocsájtaná. Csak az a k…a idő! (nevet)

Sokban fedi egymást a zenei ízlésünk, ahogy hallgattalak. Hogyan alakult ki nálad ez a fajta tech house-house felhozatal?

Sok stíluson keresztül mentem én is, ahogy az a nagykönyvben elő van írva. A kezdeti after party-kon progressive house, a Club Eldoradoban a techno minden válfaja a hardtól a nápolyi club technóig. Ez az, amiről mindenki megismert annak idején, ezt hívták úgy, hogy olyan „Szekás”. Pedig ezek csak az olaszok remekművei voltak. Mindenütt ezeket kerestem (Vigirito, Cerrone, Parisio, Squillace…stb.) Most is megvan, amit keresek, de ezt nem lehet földrészhez kötni. Meghallom, és azt mondom, hogy EZAAAZZZ!  Ti meg, hogy: kíráááály, ERESZD EL FATEEER!!! hahaha

Gyanítom, hogy a jóféle technót sem veted meg, igaz?… 😉

Igen igen, viszont már maradok 130BPM alatt, azzal borotválok… MŰKÖDIK!!!

Téli és nyári rezidencia… Mikor, hol lehet téged látni?

Mondhatnám, hogy www.djszeka.hu/dates, de az túl egyszerű lenne. Nincs most téli-nyári és semmilyen rezidencia, hanem sok hely van, ahol szívesen látnak és rendszeresen visszajárok.
Hívjatok és én kiteszem a lelkem…!