Afterkultúra Magyarországon?!

[dropcap size=small]A[/dropcap]z after partik a világon mindenhol nagyon népszerűek. Ki így, ki úgy ünnepli meg az általában szuper éjszakát. Kis hazánkban legalább ebben a műfajban nincs túlkínálat.

Egy lemezlovas életében mennyire fontos egy ilyen – nyilván teljesen más koncepciót kívánó – rendezvényre felkészülni?

Kühl: After partin tulajdonképpen az esti bulik folytatódnak tovább, DJ szempontból a cél kb. ugyanaz, mintha éjjel zenélnél: játssz jó zenét, hogy az emberek jól érezzék magukat.

Stamp: Szeretek aftereken zenélni, a közönség mindig nyitott az újdonságokra, nem kell megalkuvást kötni egy percig sem, belefér pár művészi darab is, itt mindig kiélhetem zeneiségem, és finomkodni sem kell : )

Bohumil: Mint ahogy egy éjszakát, ugyanúgy egy aftert is fel kell építeni, az előző rendezvényhez mérten. A koncepciót én így képzelem el, és az adott timetable idősávjához válogatom ki a zenéket. Én általában a végén szoktam lenni zárásképpen, itt pl. ha olyan a brigád, 2-3 ismertebb zenével szoktam elköszöni, hogy egyrészt úgy menjenek haza az emberek, hogy “húdefaszavolt”, illetve az arcomat is jobban fogják kedvelni.

SanFranciscoBeat: Szerintem ez igazából rendezvény függő, mivel jelen esetben ugye az ÉV TECHNO eseménye után van szerencsém fellépni a Corvintetőn, itt így arra is kell figyelnem, hogy a közönség még RAVE hangulatában lesz, és így azért feszesebb dolgokkal kell készülnöm. De persze ez speciális eset, mivel ha ilyen bulin van lehetőségem zenélni, akkor azért arra mindig külön készülök olyan darabokkal, amiket esetleg máshol nem tudok pörgetni.

6U8A0183_ret

Hazai fronton nagyon kicsi, vagy inkább szegényes a kínálat. Az éjszakai rendezvények túlzsúfoltak, a nappalokat (csodás reggeleket) eddig csak minősíthetetlen módon prezentálták némely esetben a szervezők. A revolúció nyilván ezt a tátongó lyukat is próbálja betömködni.

Kühl: A sorozat már több mint 7 éve indult, igaz, az első pár esztendőben csak az újév reggelét hosszabbítottuk meg. Az igények miatt az utóbbi időben sűrítettünk kicsit a programokon úgy, hogy egy-egy nagyobb buli – Hyperspace, Bónusz Fesztivál – után még biztosítottuk a megfelelő folytatást. Minden egyes rendezvényünkön külön figyelmet fordítunk arra, hogy line-up szempontjából is érdekesek, illetve az éjjeli bulikhoz passzentosak legyünk. A március 15-i after az ünnepre való tekintettel kapta a Ravelution nevet.

Stamp: Az évek óta működő RoofHaus afterekre mindig volt igény, a legnagyobb események – Bónusz Fesztivál, Hyperspace és szilveszter este – után már-már hagyományosan jelentkezünk a tovább bulizók számára igényes alternatívával. Ezt a minőségi választást kínáljuk a partizóknak, mindig kiemelt fellépő felhozatallal, barátságos árakkal, hiszen: “jobb mint otthon! Valódi zene reggelire… ebédre…”

Bohumil: Egy after parti más és más. Más, ha a csajoddal vagy, más, ha a barátaiddal vagy. Főleg, hogy itthon most inkább a kisebb bulik működnek, én nem látom nagyon értelmét. A klasszikusan értelmezett after parti szerintem tömegrendezvények, fesztiválok után kivitelezhető kiválóan. Bízom benne, hogy valóban tömködjük ezt a tátongó lyukat.

SanFranciscoBeat: Az a baj, hogy ennek az style-nak van egy kultúrája a világban, és Magyarországon sajnos el lett korcsosítva a köztudatban, amit csak hosszú és fáradtságos munka árán lehet kiűzni a köztudatból. De ahogy szokták mondani, van fény az alagút végén.

10659131_10204471245133044_1629874756050716873_o

A Corvintető, mint helyszínválasztás, mindenképpen szupernek tűnik. Az új vezetés nyitott bármilyen új project vagy régi sztori felélesztésére. Mit gondoltok, milyen közönség fogja tiszteletét tenni a 4/4-ek budapesti mekkájában?

Kühl: Számítunk a szokásos „valódi” közönségre, akik nem csak divatból kedvelik a minőségi elektronikát, legyen az techno, house, vagy bármi oda és vissza.

Stamp: Kialakult közönségünk számíthat a megszokott színvonalra és ránk is, hogy “elhúzzuk a nótájukat” még reggel, nem fognak unatkozni. : ) Ezen kívül természetesen várunk minden új arcot, aki szeretne egy igazán egyedi hangulatot magának még vasárnap reggel, a boltok úgyse várnak már nyitva!

Bohumil: Azok, akik ott lesznek a 20. Hyperspace-en, bár régebben is ismertem olyanokat (akár Pécsett is) akik reggel jöttek le, direkt az afterre.

SanFranciscoBeat: Én remek helyszínválasztásnak gondolom több okból is: a város szívében van, a sötét klubbos feelinget bármikor az ott szórakozó lecserélheti egy kis lélegzetvételre a tetőn, ahol a belváros látképe és forgataga tárul elé, és persze napos időben tud olyan emberekkel beszélgetni, akik az elektronikus zene szellemében akár száz kilométereket utaztak egy fellépőért, és így akár új emberi kapcsolatok is születhetnek.

10974218_888962531124540_732289535463267964_o

Afterkultúra talán a progi hőskorszakában volt utoljára, vagy talán még vissza kell mennünk az időben. Kinek mi a hőskorszak, de egy Trancemachine emlékkép máris felötlik. Ott talán boldogabbak voltunk, mint a buliban…

Kühl: Nekem a hőskorszak még a Trancemachine elötti időket jelenti, Pesten az első after hely talán a margitszigeti Stella volt, és vele egy időben az egykori Moszkva téri Luckies-ban voltak reggeli menetelések. Ezeken a bulikon én is bontogattam a szárnyaim, de később egyszer-egyszer a Trancemachine-ben is, ami a Speed after helye volt.

Krisztián, az elmúlt években egyre erőteljesebben vésed magad bele a négynegyed fanok agyába. Dinamizmus felsőfokon, mondják sokan. Mennyiben lesz más egy after?

SanFranciscoBeat: Azon leszek, hogy mindenki megtalálja a szettemben azt a momentumot, hogy már aznap megvegyék a Marco Bailey-s bulira a jegyet, ha még nem tették volna. : )

Mindenki mondjon egy zenét, amit tuti felpakol!

Stamp: Pár Reelow darab mindig jól meg szokta állni a helyét a szettemben ezeken a reggeleken!

Bohumil: Amit tuti felrakok, az egy Mars Bill zene, a Panorama az Intacto gondozásában.

461085_248008721958741_1443087889_o

Óriási butaságként tálalják néhányan Magyarországon az after témakörét. Kőbe vésett szabályok, óriási narkópartik lengik körül az ilyen bulikat. Sztereotípia avagy sem, létező gondolat ez néhányak fejében. Profi lemezlovasok vagytok, miről is szól egy jól megrendezett after?

Kühl: Ezt elég röviden meg lehet fogalmazni: a jó társaságról, jó zenékről, jó DJ-k-ről, és egy sajátos hangulatról.

Stamp: Minőségi zenéről. Sokan tabuként kezelik az after témakört, vannak jópáran, akik későn indítják az estéjüket, vagy épp reggel munka és pihenés után térnek be egy-egy ilyen rendezvényre, szóval az általánosítás nem állja meg igazan a helyét!

Bohumil: Természetesen, mint minden rendezvényen, akár egy rock koncerten is megjelenik a drog ugyanúgy, ahogy régen – hány nagy múltú zenekart vagy akár énekest lehetne mondani ennek kapcsán – és jelen lesz. Ismerek olyanokat, akik cucc nélkül végig nyomják ezt a maratoni már-már napsütésbe nyúló éjszakát, ez szerintem mindenkinek a magánügye, hogy használ-e vagy sem segédanyagokat.

SanFranciscoBeat: Mint már az előzőekben részben válaszoltam, talán picit ködösen, de itthon egy új utat és hozzáállást kell az emberek fejébe megmutatni, hogy ez másról szól és zenei közösségépítésről, érdekes szettekről, hosszú beszélgetésekről, új kapcsolatokról és persze az eddig megismert előadó talán teljesen más arcáról szóló megismerésről kéne szólni. És nem pedig arról, hogy mit, hányat, hányszor, hol, hanem hogy mit hallgattam, kikkel voltam és ezután egy új élménnyel távozzak, és nem valami ködös emlékképpel.

Nagyon régen mi egy jó buli után kb 15 éve egy régi cimborámnál jöttünk össze 10-15en, zenéket pakoltunk fel, kaját csináltunk, beszélgettünk, megittunk egy pár italt, kibeszéltük az este történéseit és zenei momentumait, és közben új embereket ismertünk meg, akik közül még a mai napig tartjuk a kapcsolatot, vagy jelen esetben akár együtt is pörgetünk több eseményen.

[divider]04.26. The AFTER w/ SanfranciscoBeat / Kühl / Tolo / Bohumil / Stamp[/divider]

11154670_777909782306469_2732784844277965655_o