A zenész legyen csakis a zenéé – Matthew DK interjú

Négy évnyi hajsza után végre kötélnek állt Matthew Dekay, a holland zeneipar egyik legkelendőbb exportcikke, a lányok kedvence, a kivételes tehetséggel megáldott zenész. Volt is miről beszélgetnünk vele, hiszen annyi minden történt csak az elmúlt egy évben, hogy nem győzzük kapkodni a fejünket. Előbb Amerikába költözött, most Berlin felé kacsintgat, Lee Burridge-dzsel kooperál, sőt szupertitkos projekten dolgozik. Ja, és mindemellett elindította anti-beatport toplistás kiadóját. Hogy ezek pontosan mit is takarnak? Nos, erről meséljen inkább ő maga Nektek, Hölgyek, Urak! Hamarosan pedig személyesen is találkozhattok vele, úgyhogy vértezzétek fel magatokat a legfrissebb MDK infókkal… MOST!

Zongorista vagy, ezen felül DJ és producer. Szoktál még játszani zongorán?  

Igazából mostanában többet zongorázok, mint amennyit fellépek. Mindennap gyakorolok. Azért ne kérd, hogy Beethovent játsszak! Általában improvizálok mindenféle struktúra nélkül. Néha akár órákon keresztül. Ez megnyugtat, és nagyon inspiráló az elektronikus zenei munkáimnál. Én így működök.

Egy csodálatos új zenét hoztál létre Lee Burridge-dzsel. Honnan jött ennek az ötlete?  

Lee és én azonnal megtaláltuk a közös hangot a zenében. Egyszer összeültünk hosszabb időre, és olyan zenéket hallgattunk, amiket szeretünk. Menet közben mind a ketten izgatottak lettünk, sok ötlet jutott az eszünkbe, hogy hogyan is hozhatnánk létre valami újat, valami egyedit. Elmentünk egy New York-i stúdióba, és elkészítettük az első közös trekkünket. Már dolgozunk is az új számokon. Remélem, nyárra kész lesz még néhány!

Hogyan találkoztál Lee-vel először? Emlékszel még rá? 

Igazából vicces a sztori. New Yorkban találkoztunk, ahol Lee egy klubpromóternek dolgozott, aki engem és a menedzseremet is meghívott egy buliba. Igaz, még sosem találkoztunk előtte, de azonnal megkedveltünk egymást. Gyakorlatilag találkoztunk, számot cseréltünk, nem sokkal később pedig már közeli barátok lettünk és elkezdtünk közösen zenét csinálni. Sors!

Dolgozol másvalakivel is együtt? 

Jelenleg sokat dolgozom a saját anyagaimon. Igen, tényleg! Haha. Végre tudom, milyen hangokat szeretek. Ez gyakorlatilag az, amit manapság DJ-ként is játszom. Az egészet jobban áthatja a techno. Természetesen belevittem egy csavart, és nagyon izgulok az új remixem miatt, amit a haveromnak, a szuper tehetséges Jimmy Vallance-nek csinálok a Monique Musique-n. Együtt dolgozom még Paul Snowdennel is, de erről talán majd még később mesélek.

231104_10150188745321941_1697128_n

Amerikába költöztél. Miért? 

Már untam Amszterdamot, és egyszerűen egy kis változásra volt szükségem. 30 év után megvolt rá a lehetőségem, úgyhogy feltettem a kérdést magamnak: miért ne? Nem tudtam rá a választ, úgyhogy összepakoltam a cuccom, és irány a Nagy Alma.

Manapság sok időt töltesz Berlinben. Kik az ottani barátaid?  

Az itteni barátaim Spencer Parker, Tobias Freund, Cassy, Radioslave, Paul Snowden és barátom a világ legjobb speaker építője, Basil, a csapatával, Ricardo Villalobos, Richie Hawtin. Mi valahogy mintha kötődésben lennénk egymással.

És mi újság a „Berlini Fiúval”? 

Ez az én titkos projektem a berlini szuperhőssel, Paul Snowdennel a Wasted German Youthtól (elvesztegetett német ifjúság) ! http://www.wasted-german-youth.com/ Csak annyit mondhatok, hogy ez egy olyan álmom, vízióm, amit már két éve dédelgetek. Gyakorlatilag a művészet és zene találkozása, amit médiaösszeállításnak hívok. Később, még ebben az évben majd csinálni fogok egy élő fellépést ebben a koncepcióban. Folyt. köv.!

Sprichst du deutsch? hahaha 

Ich bin eine große gummibär. haha (egy nagy gumimaci vagyok – a szerk.)

Elindítottál egy új labelt Music Boutique néven. Mit tudhatunk róla? 

Igen, Musik Boutique a neve. Nagyon egyszerű minden, csak nem tömegzene. Tekintsd úgy, mint egy speciális butikot, ahol valami különlegeset találhatsz. Lehet, hogy nem felel meg mindenkinek, de nem is az a lényeg. Olyan zenéket akarok kiadni, amiket szeretek. Az egész arról szól, hogy tegyük újra a művészt csak művésszé, nem pedig a „Beatport top 10-ért küzdő művésszé”! Utálom azokat az arcokat, akik ilyenféle hülyeségekkel törődnek. Csinálj zenét a zene iránti szeretetből! A híresség nem ér semmit enélkül.

Majdnem folyamatosan turnézol. Mi a kedvenc helyed a világon? 

Ó, annyi remek hely van! Az én top 5-öm Magyarország, Argentína, Kolumbia, Németország, és Spanyolország.

Hamarosan újra Magyarországra látogatsz… Talán egy kicsit már az otthonod is a mi országunk… Igaz? haha 

Igen, akár a második otthonom is lehetne! Bárki, aki felajánlaná, hogy náluk lakjak, légyszi írjon a Myspacemre vagy a Facebookomra!

www.facebook.com/matthewdekay
www.myspace.com/matthewdekay
www.soundcloud.com/mattehwdekay