A breakbeat-et egyszerűen kiírtani sem lehetne – Krueger Interjú

Interjú – “A breakbeat-et egyszerűen kiírtani sem lehetne!” – Krueger (Ninjabreakz)

A héten a Ninjabreak csapat oszlopos tagját, Krueger-t csíptük el Nektek egy interjúra és faggattuk a breakbeat jelenlegi helyzetéről, a csapatról , és terveikről.

BREAKing news! JÁTÉKunk meghosszabbítva augusztus 30-ig! Szeretnél fent lenni a VIP listán a Ninjabreakz összes budapesti rendezvényén 2013-ban? Nem kell hozzá mást tenni, csupán nyomni egy like-ot fentebb, a kép mellett lévő gombra.. A résztvevők között 2013-ra szóló bérletet sorsolunk ki a Ninjabreakz csapat összes rendezvényére ( A38 Hajó / Corvintető (official) ! Jó játékot, és olvasgatást!

Szerintem kezdjük az alapoknál! Mit kell tudni a Ninjabreakz-ről? Ha jól emlékszem már a 2000-es évek közepén is aktívak voltatok.

Igen, 2007-ben alapítottuk a Ninjabreakz-t, amikor is Pryus-szal és Psyon-nal kitaláltuk, hogy kellene csinálni egy bulit a Süssfelnap-ba, ahol addig én drum and bass bulikat szerveztem, de egy dátumütközés miatt valami más zenei stílust kellett találni arra a napra, és így jött az ötlet, hogy legyen breakbeat. A buli nagyon jól sikerült, így tovább gondoltuk a dolgot, havi rendszerességgel akartunk break bulikat csinálni, csak sajnos a Süssfelnap még abban az évben bezárt, aztán újabb és újabb helyeken próbáltuk megvetni a lábunkat, így jutottunk el a Mokka Cukában, a Kuplungban, de csináltunk több bulit a Petőfi Csarnokbanis, például egyszer egy Brains koncertet, amire különösen nagyon büszke vagyok! Végül azA38-on találtuk meg a számításainkat, így jelenleg az a “főhadiszállásunk” amellett, hogy próbálunk minél több helyen jelen lenni a csapattal.

Hogyan néz ki a Ninjabreakz napjainkban? Kik a csapat tagjai?

Pryusszal ketten igazgatjuk most a dolgokat, de emellett velünk van még Reza, aki régi motoros már a szakmában, hiszen annak idején, még középiskolás koromban, ő már legendás drum and bass bulikat szervezett Kecskeméten a Víztoronyban, ahová budapesti létemre rendszeresen levonatoztam! Így belegondolva, nagy megtiszteltetés őt a csapatban tudni… 18 éves koromban, ha valaki azt mondja nekem, hogy a Rezával együtt fogok zenélni, akkor lehet kinevettem volna .

Adam Dolph szintén velünk nyomul, már több mint egy éve, ő képviseli az újabb zenei stílusokat a Ninjabreakz-en belül. Ő akkor van elemében, ha electro-t, dubstep-et vagy trap-et rakhat, ami nekem néha már sok, de a közönség imádja, és kell is az újítás, a frissítés a zenei palettánkra. Meg kell még említeni a drum and bass szakosztályunkat, amit két csepeli barátom képvisel, Spytech és Endor. Ők kompromisszumok nélkül sok-sok éve tolják már a dnb-t, imádom bennük ezt az elszántságot!

Nagyon széles skálán mozogtok, de ha jól tudom, te nagyon rá vagy kattanva a lakodalmas breakbeat-re, (már bocsánat a kifejezésért) mesélnél nekünk erről?

Haha, igen én eléggé abba az irányba viszem a bulikat mindig. Már amikor elkezdtem break-et hallgatni, akkor is a lakodalmas felé tendáltam, és ez az évek folyamán nem sokat változott. Szeretem a bulizós, táncolós, vidám zenéket, de szoktam keménykedni is! Mindig próbálok úgy igazodni a közönséghez, hogy azért saját magamnak is bejöjjön az, amit rakok, nem szoktam kompromisszumokat kötni. Jelenleg szerintem a break-en belül nagyon megy a booty breaks-es vonal, ami igazából abból áll, hogy ismert rádiós slágereket átdolgoznak a neves break producerek, és így tökéletesen belepasszolnak akármilyen középtempós szettbe. Azt gondolom manapság itthon nem sok dj pakol booty breaks zenéket, pedig szerintem imádják az emberek, de hát addig jó nekem, mert már lassan a védjegyemmé válik ez a vonal.

183826_4446257407607_2086146473_nAki még nem volt Ninjabreakz bulin az A38-on, annak hogyan tudnád leírni? Milyen külföldi fellépők szoktak megfordulni nálatok?

Van olyan, aki nem volt még? 🙂 Viccet félre téve, szerintem a mi bulijainkon mindenki megtalálja a számításait, aki kicsit is nyitott mindenféle törtütem felé. Törekszünk a sokszínűségre, amellett, hogy bemutatjuk az aktuális breakbeat trendeket, mert vannak ilyenek, mint például a ghettofunk, ami Pryus barátom nagy kattanása, és ami a legújabb őrület Londonban! Az Ötkertben próbálkoztunk is egy külön ghettofunk sorozattal, de sajnos hosszú távon nem lett szerelem a hely közönsége, és a zenei stílus között, pedig maga az Ötkert tökéletesen alkalmas lett volna egy hétköznapi laza funkos bulisorozatra. Visszakanyarodva az A38-ra, ott mindig a legnagyobb nemzetközi nevekkel dolgozunk, mint például Stanton Warriors, Plump DJs, vagy éppen Krafty Kuts és A.Skillz. Egytől egyig mindenki imád Budapestre jönni, mert amellett, hogy megszervezzük nekik a bulikat, egy hatalmasat is mulatunk, és viszik a helyszín, a csapat, valamint a város jó hírét szerte a világba!

Őszre mik a tervek? Milyen bulikkal készültök?

Nagyon komoly szervezkedésben vagyunk az őszi szezont illetően, remélhetőleg összejön minden, amit tervezünk. Ami már biztos, az a november 9-i TrickaTechnology Night,A.Skillz-zel és Krafty Kuts-szal, de érkezik még Lady Waks is valamikor az év vége felé. Emellett szeretnénk többet szerepelni a Corvintetőn is, ami az A38 mellett a másik kedvenc klubunk, legalábbis nekem biztosan! Imádom a hangulatát és a sokszínűségét, szinte akármit fel lehet ott rakni, mindenre buliznak az emberek.

Vannak még a Ninjabreakz-en kívül breakbeat bulik? Nem nagyon látok ilyesmit…

Hát igen, nem túl telített a piac napjainkban, köszönhetően ez a most sokkal populárisabb zenei stílusoknak, de nem is baj, így legalább egyediek tudunk maradni! Azért vannak bulik, ahol felcsendül pár break muzsika, mint például Metháék Be Massive sorozata, vagy aDublicos ikrek Signal Events nevű szeriája. Ha tehetem mindig meg is nézem mit alkotnak a srácok, gyakran szoktunk együtt dolgozni is. Ghettofunk témában pedig nagyon ott vannak a szeren a Nynfus Corporation-ös srácok, akik inkább kisebb bulikat nyomnak, de azokat nagyon jól! Mindenképp megemlíteném még Kid Panel-t, aki napjaink egyik legtehetségesebb break producere, és ezt nem csak úgy én találtam ki, a Beatport Break Chart-ja igazolja őt, hiszen rendszeresen toplistás zenéket dob piacra, és nagyon tehetséges dj-nek is tartom, imádok vele zenélni.

Mi a véleményed arról, hogy a “kritikusok” szerint a breakbeat évek óta halott?

Nagyon viccesnek találom ezt, mindig jót mosolygok rajta. Egyáltalán nem neveznék hallottnak egy olyan zenei stílust, ami már olyannyira beleette magát a mindennapi életünkbe, hogy észre sem vesszük. A breakbeat-et kiírtani sem lehetne! De tényleg, filmek, reklámok zenéiben halljuk, vagy éppen olyan dj-k szettjeiben, akikről nem is gondolnánk, hogy nyitottak ilyesmire. Elismerem, hogy nem olyan népszerű, mint egykoron, de ez nem jelent semmit… A drum and bass sem olyan népszerű, mint régebben, mégsem kell temetni, egyszerűen más, újabb zenei stílusok most sokkal jobban előtérben vannak, ennyi az egész.

Manapság nagyon fontossá vált a rajongókkal történő kapcsolattartás online formája, például a Facebook-on. Nálatok ki kezeli a Facebook site-ot, illetve áruld már el, ki szerkeszti a csodás Stanton Warriors oldalt, amely néha már a 9GAG-el vetekszik?

Én úgy tudom Dominic kezeli a Stanton-os Facebook oldalt (https://www.facebook.com/stantonwarriors), mert amúgy tökéletesen tükrözi a humorát, nagyon vicces figura J A saját Facebook oldalunkat (https://www.facebook.com/ninjabreakz) én kezelem. Mindig elhatározom, hogy aktívabb leszek, Stanton-ék jó példát mutatnak, de egyelőre inkább csak a bulik és a zenék megosztására használom. De amúgy maximálisan egyetértek abban, hogy ez a legfontosabb csatorna jelenleg.

Végezetül áruld el nekünk kérlek, hogy eddig mi volt számodra a nyár legjobb bulija, és hol hallhat legközelebb a közönség.

A nyár legjobb bulija számomra egy erdélyi fesztivál volt, az Electric Castle, amit a kolozsvári barátaim szerveztek, és amire szerencsére én is meghívást kaptam Adam Dolph kollégával egyetemben. Egyszerűen hihetetlenül nagy buli kerekedett, egy igazán varázslatos helyszínen, pedig először került megrendezésre a dolog, de biztos nem utoljára.

Videó a fesztiválról:

Legközelebb a Sziget Fesztiválon fogok fellépni augusztus 9-én a B.my.Lake presents: Colosseum színpadon, valamint még aznap a Rézangyalos TAG zenés, táncolós kocsmájában. Ezt követően, augusztus közepén megyünk Pryusszal egy horvátországi fesztiválra Eszékre, majd a nyarat a Corvintetőn búcsúztatjuk augusztus 31-én.

Köszönjük az interjút!

Budapest, 2013.08.06.