A 21. századi fiatalos alkímia: az ingyen sör nyomában

Mint a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karának hallgatója, a rengeteg tanulás mellett szívesen kapcsolódok ki én is. A Hallgatói Önkormányzat Rendezvényes Szekciójának a tagja is vagyok, és mostanában merült fel bennem az kérdés, hogy hogyan is buliznak a mai fiatalok. A következő interjúmban a HÖK elnökünket, Trapacs Szabolcsot (Sz), illetve kari rendezvényekért felelős alelnök, Niedermüller Tamást (T) faggattam.

Miért pont hétfő?

(Sz)A külkeren már régi szokás volt, hogy a fiatalok hétfőnként buliztak, bár ez az utóbbi időkben elhalt sajnos. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezt újraélesztjük és ennek helyszínéül a Fogas Házat tartottuk tökéletes választásnak. Nagyon sikeres sorozatról beszélünk, hiszen a Külkereskedelmi kar hallgatói kapnak ingyen sört, illetve egyéb akciókkal is kedveskedünk nekik, ilyen például a 250 Ft-os feles, illetve a híres külker menü.

(T)Mindenképp célunk volt, hogy állandó szórakozási lehetőséget nyújtsunk a hallgatóinknak. Régóta gondolkodtunk heti rendszerességű bulin, de azt a hagyományos értelemben nem mertük bevállalni. Erre jött jó alternativaként a hétfő és a Fogas Ház. Arról nem is beszélve, hogy ezzel együtt fel is élesztjük a régi hagyományokat.

IMG_4527

Hogy fogadták a fiatalok eleinte?

(Sz)Már az első bulik is teltházasak voltak, a gólyáknak ez az egész egy hatalmas újdonság volt, a régiek pedig újra feltámadhattak hamvaikból! Remek közösségépítő program, olcsó árakat tudunk biztosítani a fiataloknak, jó bulikkal fűszerezve. Elsőként a Fogas Házat kerestük meg, ők egyből rácsaptak az ötletünkre! Remek a helyszín, hiszen van kerthelyiség, illetve egy fedett rész is.

(T)Eleinte nagyon nagy volt az újdonságfaktora. Kis idő után kicsit romlott a látogatottság, ami igazából nem csoda: megszokták, hogy minden héten megcsináljuk nekik az eseményt, tudták, hogy ha most kihagyják, jövő héten megkapják ugyanazt. Ezért igyekeztünk most kicsit átvariálni a rendszert: elintéztük az ingyen sört a hallgatóinknak és a programokat is színesíteni akarjuk. Valljuk be, ha tudod, hogy van három korsó söröd teljesen ingyen, azért nagy motiváló erő a lakás elhagyására…

Szerinted most, egy félév után, milyen a megítélése?

(Sz)A külker hétfők megítélése egyre jobb! Eleinte csak 1 akcióval tudtunk kedveskedni, most már, mint említettem, a külkeres hallgatók 2-3 korsó ingyen sört is kapnak a remek italakciók, és a pofátlanul olcsó árak mellé! Szerintem a remek megítélésben óriási szerepe van a kedvezményeinknek.

(T)Nagyon jó, de folyamatos munkával ápolni kell ezt a hírnevet, mert nagyon gyorsan el lehet veszteni az emberek szimpátiáját egy-egy kis hibával.

DSCF3390

Mi a legrosszabb szokása a bulizó fiataloknak?

(Sz)Bunkók a staffal, ez egy általánosságban megfigyelhető probléma. Ami még zavaró, az az, hogy már eleve részegen érkeznek, ezzel megbontják a rendezvény dinamikáját.

(T)Mindent természetesnek vesznek, és azt hiszik ők a legnagyobb királyok. Ezzel nehéz mit kezdeni. Azzal próbálunk okoskodni, hogy hogy előzzük meg, hogy máshol alapozzanak a rendezvény előtt, hiszen valaki minél később érkezik, annál kevesebb akciót vehet igénybe. De ez is egy valós probléma.

Mi a legjobb szokása a bulizó fiataloknak?

Szeretik a retrot, tudnak felszabadultan bulizni és persze bírják a töményet. A jó szokásuk a rossz szokásuk: sokat isznak.

Mi a véleményed, kaphatóak a különféle italakciókra?

(T)Az ingyen sörrel „megvettük magunknak” az embereket, az biztos. Ami a legjobb mérőszámunk, az a Külker Menü fogyása. Hétről hétre az a tárgyalási alapunk a Fogas Házzal, hogy abból mennyi fogyott.

Ha már Külker, van valamilyen híres Külkeres ital?

(Sz)Egy hallgatói kezdeményezésre jött létre a híres külker menü, amely nem más, mint egy feles Jäger, és egy korsó sör, 500 forintért.

Zeneileg milyen koncepcióra alapoztok?

(Sz)Az alap a mainstream, mellette időszakosan retro estéket is tervezünk.

(T)Sajnos főiskolás szinten nem lehet „oktatni” a zenével, ragaszkodni kell a midnenki által ismert zenei vonalakhoz. A fő DJ-nk majd minden esetben a szokásos budapesti klubzenét játssza, utána tudunk kicsit elrugaszkodni. Ilyenkor leginkább EDM és electro szól, de lehet a jövőben kipróbáljuk, mit reagálnak pl. a drum and bass-re.

Mi a véleményed arról, hogy a fiatalok zenei ízlése igénytelen, inkább csak szóljon valami, amire ők szarkészen részegen tombolhatnak?

(Sz)Ez egy megfigyelhető tendencia, egy-egy átlagos bulinkon mindig mainstream zene szól, lényeg, hogy legyenek ismert számok, amiket tudnak énekelni és tombolni rá. Persze van igény a normálisabb zenékre is, mint a magyar retro – itt szeretném kiemelni a gólyabálunkat, ahol az ex-Fiesta tag, Csordás Tibi is fellépett! A sikerét szerintem mondanom sem kell.

(T)Szerintem nem csak a fiatalok, hanem a teljes lakosság zenei ízlése igénytelen. De ezzel nincs baj, tök normális a világ minden táján. Azzal nem értek egyet, hogy „csak szóljon valami”: megfigyelhető, hogy amint 3-4 egymás követő számot nem tudnak énekelni, elkezd kiürülni a terem. Jó DJ-ket kell alkalmaznunk, hogy ez ne történhessen meg. Nagyon egyértelműen kirajzolódik, hogy azokon a napokon, amikor nagyobb neveket, tapasztaltabb előadókat hívunk, mennyire máshogyan alakul a buli vonala.

Szükségesnek érzed azt, hogy az underground zenei stílusokat bemutassák a fiataloknak?

(Sz)Személyes véleményem szerint nem, az underground zenéknek megvan a saját közönsége és a helye. Az egyetemi közeg tapasztalatom szerint nem vevő az undergroundra, van rá igény, de átlagban nem kíváncsiak rá. Lényeg nekik a mainstream, és a retro.

(T)Sok rendezvényen próbálkoztam a főiskolás közeg oktatásával. Elhoztam különböző eseményeinkre a hazai house és techno legnagyobb alakjait, ami volt, hogy teljesen üres termet produkált. Meg kellett tanulnom nekem is, hogy ez másról szól. Ide másért jönnek az emberek: énekelni az aktuális kedvenceket, kiereszteni a gőzt, csajozni, pasizni, stb. Ha az undergroundot nézzük, egyedül az electrónak van létjogosultsága, de ez is csak az aktuális trendek miatt. Talán nem lepődik meg rajta senki, hogy még mindig Andro neve hozza a legtöbb embert a bulijainkra.

Köszönjük szépen az interjút!

Pethő Samu